El ministre de Salut Salvador Illa ha anunciat aquest divendres que l’Agència Espanyola del Medicament ha autoritzat el primer assaig clínic d’una vacuna contra la covid-19 a l’estat. Es tracta de la vacuna de l’empresa farmacèutica Janssen, propietat de Johnson & Johnson, i que ja s’ha provat en una primera fase als Estats Units i a Bèlgica en 1.045 persones.

La nova fase es provarà, a Europa, a tres països: Bèlgica, Alemanya i Espanya. En aquesta nova fase hi participaran un total de 500 persones sanes, 190 de les quals a l’estat espanyol. L’assaig es farà en dos hospitals de Madrid i un de Santander.

Pel que fa a la vacuna d’AstraZeneca, també contra la covid-19, que la Comissió Europea vol comprar de manera centralitzada, el ministre Illa també ha anunciat aquest divendres que si totes les proves que encara falten van bé, es preveu rebre les primeres dosis a finals de desembre.

Militars rastrejadors

També s’han donat detalls sobre els 2.000 militars que el president espanyol, Pedro Sánchez, va oferir a les comunitats autònomes com a rastrejadors del coronavirus. La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha explicat que ja han sol·licitat rebre suport de l’exèrcit per fer de rastrejadors cinc comunitats autònomes: Castella i Lleó, Cantàbria, València, Múrcia i Melilla. A més, Galícia i Madrid també han fet saber que ho demanaran.