El president del Govern, Pedro Sánchez, ha presentat aquest dimarts algunes mesures per fer front a l’augment de casos de coronavirus a Espanya. Destaca l’oferiment de 2.000 efectius de les forces armades per fer tasques de rastreig. També la possibilitat de sol·licitar l’activació de l’estat d’alarma en qualsevol moment. Amb aquesta mesura, es volen evitar els problemes legals que han tingut alguns governs autonòmics a l’hora de decretar mesures per evitar contagis. Alguns jutges han considerat que els ens autonòmics no tenen potestat per fer-ho, sobretot si no hi ha un estat d’alarma.

Sánchez, que ha comparegut després del Consell de Ministres, ha explicat que l’anàlisi de dades de la covid-19 a Espanya permet dues conclusions. D’una banda, que la situació no és homogènia a tot l’Estat. De l’altra, que l’evolució global “és preocupant”. Per això, ha demanat alerta –per fer front a la situació– i serenitat “perquè estem lluny de la situació de mitjans de març.” “No podem permetre que la pandèmia s’apropiï de les nostres vides”, ha dit Sánchez, “hem de prendre el control per doblegar la corba”.

La resposta del govern català, contradictòria

La consellera de Salut, Alba Vergés, no veu “en absolut necessari” aplicar l’estat d’alarma i ha descartat que el govern demani implementar-lo a Catalunya. Vergés ha demanat a l’Estat que se centri en les competències que “li corresponen” i ha instat al govern espanyol que apliqui un permís retribuït sobre la conciliació familiar. Amb relació als 2.000 militars que l’executiu ha ofert a les comunitats autònomes, la consellera ha insistit que la “prioritat” és que Madrid desplegui les seves competències.

Per la seva banda, Quim Torra ha dit que estudiarà amb “deteniment” l’oferta de Sánchez sobre l’estat d’alarma, tot i que reconeix que l’ha sorprès que “ara sí que sembli que el virus entengui de territoris”. El president ha recordat a Sánchez que sempre ha demanat totes les competències i ha instat al cap del govern espanyol a detallar l’oferta i que, després, ja en donaria una resposta. Quim Torra, també s’ha sumat a la petició de la consellera Vergés sobre el permís retribuït i ha demanat al líder del PSOE retornar els recursos que el govern de la Generalitat ha reclamat i que els correspon.