El Govern espanyol ha aprovat els indults als presos independentistes condemnats en el judici del procés. És una mesura de gràcia parcial que el mateix president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha explicat que permet que se’ls perdonin els anys que els queden de presó però mantenen la inhabilitació política. L’executiu de Pedro Sánchez no pot aplicar l’indult de manera total perquè el Tribunal Suprem, en l’informe del 26 de maig, es va oposar a la mesura. Tot i això, La Moncloa ha volgut tirar-ho endavant per garantir “la convivència a Catalunya”, com dilluns va dir Sánchez en un acte al Gran Teatre del Liceu.

Les persones a la presó mai van ser empresonades per les seves idees sinó per vulnerar la legalitat democràtica
Pedro Sánchez, president del Govern espanyol

Ara bé, els indults estan condicionats que els líders independentistes no tornin a cometre cap “delicte greu” durant un temps determinat, segons ha detallat Sánchez. La mesura s’ha aprovat aquest dimarts al Consell de Ministres i, per concedir-los, el Govern espanyol ha hagut d’elaborar un informe per a cadascun dels empresonats. Ara els haurà de signar Felip VI i el Tribunal Suprem és qui redactarà l’ordre perquè surtin de la presó, una sortida que podria arribar abans de la revetlla de Sant Joan perquè, segons fonts jurídiques, el Suprem no ha d’esperar necessàriament que els indults es publiquin al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i pot tirar endavant amb una comunicació formal de l’executiu.

A la seva compareixença, el president espanyol ha argumentat que amb aquesta mesura es vol obrir “una nova etapa de diàleg” i tancar la divisió i l’enfrontament. Sánchez també ha justificat la sentència del procés: “Les persones a la presó mai van ser empresonades per les seves idees, sinó per vulnerar la legalitat democràtica”, ha assegurat.

Mundó, Borràs i Vila, sense indult perquè ja han complert condemna

Aquests indults parcials afecten només els nou líders que estan a la presó perquè la resta de condemnats pel procés ja han complert la condemna. Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila van ser els primers a deixar enrere la pena imposada pel Tribunal Suprem d’un any i vuit mesos d’inhabilitació —per tant, ja poden tornar a la política— i una multa de 60.000 euros per desobediència.

Els indults es van començar a tramitar la tardor del 2020 a petició de diverses entitats i persones externes als presos i condemnats. Des d’aleshores, Unides Podem s’ha mostrat partidari de concedir-los mentre que el PSOE fa uns mesos que assegura que és el moment de dialogar i no de “venjances o revenges”.

Pels partits independentistes, la manera de reparar la tensió entre Catalunya i el Govern espanyol després del referèndum de l’1 d’octubre és acordar l’amnistia o un referèndum d’autodeterminació, opcions que Madrid ha rebutjat en diverses ocasions.