Acusats en el judici del procés

El Tribunal Suprem s’ha oposat a indultar els 12 condemnats en el judici del procés, com ja va fer la fiscalia, perquè considera que no hi ha indicis de penediment per part dels condemnats. Els sis magistrats que signen l’informe judicial argumenten, també, que les peticions d’indult fetes per terceres persones —els empresonats no l’han demanat personalment— es basen en motius que “dibuixen una responsabilitat penal i col·lectiva” i que, a més, es pretén que el Govern espanyol corregeixi la sentència dictada per l’alt tribunal.

A l’escrit, els jutges citen la resposta del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, en què afirma que tot el que va fer ho tornaria a fer perquè no va cometre cap delicte. Unes paraules que, segons el tribunal, són la millor expressió de les raons per les quals l’indult és “inacceptable”. El Suprem va oferir la possibilitat de pronunciar-se als condemnats sobre la petició de l’indult, però la majoria ho van rebutjar, excepte Jordi Cuixart i Santi Vila, perquè ho consideraven una trampa. Els magistrats interpreten aquest silenci com una oposició a la sentència.

Ara, amb els informes contraris de la fiscalia i del Tribunal Suprem sobre la taula, és l’executiu de Pedro Sánchez qui ha de prendre una decisió. Precisament, el president espanyol va dir dimarts que no és moment de “venjances o revenges”, en referència als indults.

Aragonès prefereix l’amnistia

Qui s’hi ha referit és el nou president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha dit que prefereix una altra fórmula, la de l’amnistia. Ara bé, ha assegurat que no es negaran als indults. “La nostra proposta és l’amnistia però no ens oposarem a cap mesura que pugui alleugerir el dolor dels presos i les seves famílies”, ha dit Aragonès.