La Generalitat s’ha compromès a aplicar el protocol perquè els Bombers puguin detectar situacions de risc de pobresa energètica. El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha explicat que caldrà treballar conjuntament amb altres departaments i, per això, ha instat tant els Bombers com l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) a una reunió la setmana vinent amb Benestar Social.

Per la seva banda, l’APE desconfia d’aquesta promesa perquè fa dos anys que ja s’hi van comprometre i finalment el projecte es va aturar. “No estarem segurs del compromís fins que no veiem que s’implementa i que els Bombers reflecteixen el risc de pobresa energètica en els seus informes”, explica Maria Campuzano, portaveu de l’APE. Afegeix que volen que s’apliqui al més aviat possible perquè “hi ha vides en joc” i espera que sigui una realitat en qüestió de setmanes.

40 casos reals al mes a la ciutat

A Barcelona, els Bombers fan aquests informes durant les actuacions en llars des de fa un any. Dels 539 casos en què han indicat que hi havia risc de pobresa energètica, 484 s’han confirmat. L’APE extrapola les xifres a Catalunya i calcula que s’estan deixant de detectar uns 160 casos mensuals a tot el territori.

És el balanç que fa l’entitat de la reunió que ha mantingut aquest dijous al matí amb el conseller d’Interior, Miquel Buch, el secretari general Brauli Duart i el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Manel Prado. Una trobada que l’APE ja va demanar el 14 de gener passat de caràcter urgent.

Fa temps que l’APE exigeix a la Generalitat un protocol de detecció de casos de pobresa energètica a través de les intervencions dels bombers. Una reclamació que s’ha fet forta arran dels darrers incendis en diverses localitats de Catalunya, com ara el foc a Badalona o a la Torre del Fang, a la Sagrera. L’entitat explica que aquests sinistres tenen relació directa amb la pobresa energètica: famílies vulnerables ocupen habitatges però no poden donar d’alta els subministraments. Això els obliga a viure amb espelmes o a punxar la llum, i el risc d’incendi augmenta.

A Barcelona el protocol ja s’aplica

El protocol que l’APE vol que s’estengui arreu del territori català, que ja fa temps que s’aplica a Barcelona amb l’objectiu de quantificar-ne els casos, donar visibilitat al problema i fer tasques de prevenció. Des del març del 2017 i gràcies a un nou protocol municipal, els Bombers de Barcelona ─amb col·laboració amb l’entitat i els Serveis Socials del consistori─ miren si als pisos on entren hi ha inquilins en situació de vulnerabilitat. Des d’aleshores i fins a finals del 2018, han elaborat 741 informes amb indicis de pobresa energètica, és a dir, en un 2,5 % dels serveis fets.

El sergent dels Bombers de Barcelona, Diego Cabello, afirma que estan decebuts de la lentitud de la Generalitat en comparació amb la rapidesa amb què va actuar l’Ajuntament de Barcelona. “Pensàvem que la reunió havia de ser l’última empenta i resulta que no estan clarificades les responsabilitats entre departaments, volem veure resultats, no estem per a més dilacions, a Barcelona es va formular la proposta i la posada en marxa va ser immediata”, explica Cabello. El protocol per detectar la pobresa energètica s’aplica tant en els casos d’incendi en llars com en altres tipus d’actuacions, com ara caigudes de gent gran a casa seva o bé quan alguna persona es quedi tancada a casa.