Un incendi ha afectat la planta baixa de la Torre del Fang, al carrer del Clot amb Espronceda, al barri de la Sagrera, ocupat des de fa mesos. El SEM ha atès 10 persones, set de les quals amb ferides lleus que han estat traslladades a l’hospital, i les altres tres que han rebut l’alta “in situ”.

Els Bombers de Barcelona han rescatat tres dels ocupants, que s’havien refugiat al terrat, i un altre que es trobava a l’interior, després de tallar una reixa. 10 persones més han pogut sortir de l’edifici i les ha atès el CUESB, el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona.

Fins al lloc dels fets s’hi han desplaçat 10 dotacions dels Bombers de Barcelona i 10 ambulàncies del Servei d’Emergències Mèdiques. La Guàrdia Urbana ha hagut de fer talls de trànsit puntuals per facilitar les feines d’extinció de l’incendi.


Incendi Torre Fang

Els veïns denuncien la degradació de l’espai

 

 

La Torre del Fang és un edifici d’origen medieval, de propietat municipal que fa anys que està abandonat. Els veïns fa mesos que denuncien que hi ha persones que l’ocupen i que s’està degradant.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”La fisonomia actual de la Torre del Fang és del segle XVIII” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/historia/torre-fang-sagrera-historia/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

De fet, l’Ajuntament va explicar a betevé fa uns mesos que treballava per poder-lo recuperar i donar-hi un altre ús.

Quan es va conèixer l’ocupació, a la primavera, es va demanar a les persones que hi vivien que desallotgessin l’edifici. Això no es va produir, i l’octubre del 2018 els van lliurar la notificació administrativa del desnonament de la finca. Aquest pas tampoc no va tenir cap efecte, i el consistori va iniciar la via judicial per desallotjar-lo. Fa només uns dies el consistori va rebre l’ordre judicial i, ja s’ha notificat als ocupants la recuperació de la Torre del Fang per part de l’Ajuntament. Segons ha confirmat la regidora del districte, Laia Ortiz, estava previst fer el desnonament a principis de la setmana vinent.

Futurs usos de l’edifici

Ortiz ha explicat que al novembre es va iniciar una taula de treball amb els representants dels diferents grups municipals de districte i amb veïns per tractar els usos de futur de l’edifici. Es preveu que la taula acabi al mes de març. Ortiz reconeix que la singularitat de l’edifici fa difícil ubicar-hi certes activitats. Es tracta d’un immoble protegit com a Bé Cultural d’Interès Local i per tant les obres que s’hi poden fer “estan limitades per llei”.

Aquest edifici històric va estar a punt de desaparèixer amb motiu de les obres del túnel de l’AVE que passa just per sota. De fet, va ser la pressió veïnal la que el va acabar salvant.