L’Ajuntament ha recollit el guant de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i els Bombers de Barcelona. Un mes després de proposar un protocol per agilitzar la detecció de llars vulnerables, el cos de Bombers i el personal del CAP l’han adoptat. Pel que fa als Bombers, quan facin una actuació en un pis ompliran un formulari en què quedarà reflectida la situació energètica de la llar. El comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, ha dit que els bombers tenen “informació de primera mà” per fixar-se si hi ha espelmes, làmpares sense bombeta o bombones de butà, entre d’altres.

Els treballadors sanitaris, en canvi, encendran l’alarma si detecten pics de malnutrició en infants, complicacions respiratòries o, per exemple, problemes de salut mental causats per l’angoixa de no poder pagar factures a final de mes. Tot i que més endavant s’estudiarà ampliar el protocol a hospitals i centres de salut mental, inicialment han rebut la formació una seixantena de treballadors de CAP: “Tots els ciutadans passen un cop l’any pels CAP; si els tenim ben coberts, se n’escaparan pocs casos”, ha assegurat la comissionada de Salut, Gemma Tarafa.

Proper objectiu: la Generalitat

La portaveu de l’APE, Maria Campuzano, ha dit al programa ‘El matí de Barcelona’ de betevé que l’aliança farà “una avaluació i seguiment” per validar o millorar els indicadors establerts al protocol. A més, ha recordat que la proposta la van fer arribar també a la Generalitat, que els emplaça a una reunió després de Setmana Santa. Així, el protocol podria estendre’s als Bombers i CAP de tot Catalunya.

Més pressió a les energètiques

L’entrada en funcionament del protocol té lloc, justament, pocs dies abans que acabi el termini que les administracions havien marcat perquè les energètiques signin el conveni sobre pobresa energètica. Tot i això, encara no s’ha arribat a cap consens; per això, la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha reiterat que l’Ajuntament endurirà la pressió: “Quan els terminis s’esgoten, s’han de prendre mesures”, ha sentenciat. El document ha de servir perquè les empreses d’aigua, llum i gas assumeixin -com a mínim- el 50 % del cost de la pobresa energètica.