La pandèmia de la covid està fent estralls a l’Índia, un país amb un sistema sanitari públic molt escàs de recursos i una sanitat privada que no està a l’abast de la majoria de ciutadans. A aquesta situació estructural, s’hi afegeix l’encariment dels preus dels fàrmacs per al tractament de la malaltia.

A l’estat d’Andhra Pradesh, un dels més pobres del país asiàtic, la Fundació Vicente Ferrer hi té un hospital, que les autoritats del país han designat com a centre sanitari de referència per a la covid-19. Això vol dir que la majoria dels 275 llits, tret d’alguns d’infecciosos, els han de destinar únicament a persones afectades pel SARS-CoV-2, el virus de la pandèmia.

Dependents dels proveïdors d’oxigen

L’hospital de Bathalapalli no té, però, generador d’oxigen. Depenen d’un dipòsit que s’ha de reomplir cada tres dies. Abans ho feien cada 15, però l’emergència sanitària ha augmentat la demanda.

Els responsables de la fundació demanen no dependre d’un proveïdor situat a cinc hores de viatge de l’hospital. Per això han iniciat la campanya “Oxigen per a l’Índia”, de captació de fons per comprar un generador que pugui reomplir les bombones d’aire des del mateix hospital.

L’hospital de Bathalapalli, de la Fundació Vicenç Ferrer, atén una població de més de quatre milions de persones

La Fundació Vicente Ferrer té 220 professionals sanitaris que tenen cura dels malalts amb covid a la zona d’Anantapur. Entre l’abril i l’octubre de l’any passat van atendre més de 6.200 persones afectades. A més han distribuït milers de mascaretes i menjar per a les famílies afectades pel confinament decretat el 25 de març.

A més de la Fundació Vicente Ferrer també la comunitat índia resident a Barcelona s’ha mobilitzat per enviar ajuda al país asiàtic.