010

La primera demanda per l’acomiadament de rastrejadors covid ha arribat a judici aquest dilluns. La sala social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha celebrat la vista després que el sindicat Solidaritat i Unitat dels Treballadors (SUT) presentés una demanda col·lectiva contra la Generalitat per no haver subrogat els més de 800 treballadors contractats durant la pandèmia per fer seguiment dels contactes covid-19.

El Departament de Salut va decidir trencar el contracte amb Ferrovial el 31 de gener, abans del previst, i gestionar directament des de l’Agència de Salut Pública el rastreig de coronavirus. Això va deixar sense feina 849 empleats i alguns d’ells van convocar una vaga i van sortir al carrer per exigir la subrogació del personal. Com a resposta, la consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, va assegurar l’obertura d’una borsa de treball a la qual podrien accedir. Ara bé, els afectats asseguren que el termini per presentar la documentació i poder apuntar-s’hi era només de tres dies i que en cap cas es prioritzava la seva experiència en el lloc de feina per davant de candidats nous.

Set demandes individuals més en espera de judici

Per tot plegat, un grup de treballadors va presentar la demanda col·lectiva a través del sindicat SUT, que aquest dilluns ha arribat a judici al TSJC. Caldrà esperar per veure què diu el jutge i si decideix anul·lar, com demana el sindicat, l’acomiadament dels rastrejadors.

A banda, hi ha set demandes individuals més interposades contra la Generalitat a través del sindicat IAC-CATAC, que està previst que se celebri el judici el febrer del 2022. Aquests rastrejadors van denunciar, també, que treballaven en condicions precàries i que se sentien “utilitzats” pel Departament de Salut en no haver-los tingut en compte a l’hora de poder accedir a una de les places ofertades.