Seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

El govern de la Generalitat ja ha traslladat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) les restriccions que l’executiu en funcions vol aprovar perquè entrin en vigor el 9 de maig, quan decau el decret d’estat d’alarma que dona cobertura a algunes d’aquestes. Ara, la justícia haurà de decidir els propers dies, abans de diumenge, si les mesures es poden aplicar a Catalunya, tenint en compte el marc competencial de la Generalitat i la situació de la pandèmia pel coronavirus.

El tribunal haurà de debatre, per exemple, la limitació de les reunions a sis persones, una de les restriccions que no s’ha relaxat, tot i que ara es permet que els integrants siguin de bombolles diferents. A més, el govern va anunciar la setmana passada que els bars i restaurants podrien reobrir en horari de tarda i vespre, fins a les 23 hores, a partir del 9 de maig.

Aquest dimecres també s’han conegut dues novetats més: la consellera de Salut, Alba Vergés, s’ha mostrat partidària que els comerços puguin obrir fins a les 22 hores, una hora més tard del que ho poden fer ara, i que els esdeveniments de la cultura i l’esport puguin allargar-se fins a les 23 h. Totes aquestes modificacions estan incloses en l’escrit que el govern de la Generalitat ha traslladat al TSJC perquè aquest les avali.

Fonts del Tribunal Superior de Justícia català han explicat a betevé que la resposta judicial ha d’arribar abans que entrin en vigor les mesures, a les 00 h del 9 de maig.

Adeu al toc de queda i el confinament perimetral

El que està confirmat és que el toc de queda caurà a Catalunya aquest diumenge, 9 de maig, tal com va anunciar el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès. Aquesta és una mesura que depenia directament de l’estat d’alarma. Precisament per la recuperació de la lliure circulació durant les hores nocturnes, el departament d’Interior tem que els Mossos d’Esquadra no donin a l’abast en el control de les restriccions anticovid a la nit. Per això, fa una crida a la responsabilitat ciutadana i a què els ajuntaments s’impliquin de forma activa en el control de les trobades nocturnes.

A més a més, es recuperarà la mobilitat d’entrada i sortida de Catalunya.