El Jutjat Penal número 8 de Barcelona ha absolt els líders d’Alianza Nacional i la Falange, que afrontaven tres anys de presó acusats d’enaltir la violència als seus discursos del 12 d’octubre del 2013 a Montjuïc. A la sentència se’ls exculpa perquè, segons la jutgessa, la prova que va permetre obrir la instrucció del cas no és lícita, de manera que la causa ha quedat “contaminada”.

Els mítings celebrats a la plaça de Sant Jordi de Montjuïc el 2013 van reunir unes 150 persones de col·lectius ultres. S’hi van exhibir símbols neonazis i d’extrema dreta i es van pronunciar càntics com “Artur Mas, a la cámara de gas”. Pedro Pablo Peña i Manuel Andrino van assegurar que estaven disposats a morir i a “matar” per la unitat d’Espanya i que tenien la força suficient per “causar sang” per evitar la secessió de Catalunya. A Barcelona es van convocar diversos actes de protesta contra aquesta concentració.

Malgrat que la sentència dona per provades aquestes intervencions, la jutgessa ha absolt els processats perquè el document que va donar motiu a la investigació era fals i s’havia posat en circulació en anys anteriors. El document estava signat per dos grups ultres que incitaven a realitzar actes violents el dia de la Hispanitat del 2013. La magistrada recorda a la sentència que les institucions que van denunciar els fets a la fiscalia van obtenir el document a través de les xarxes socials, sense comprovar-ne la veracitat. Les denúncies les van presentar l’Ajuntament de Barcelona, l’Ajuntament de Sabadell i el Sindicat de la Imatge-UPIFC.

Antecedents per fets similars

Els encausats acumulen antecedents i causes obertes per fets similars. Pedro Pablo Peña va ser condemnat a tres anys i mig de presó per tinença d’explosius. Manuel Andrino té diverses sentències per desordres públics i discriminació ideològica, com l’assalt al Centre Cultural Blanquerna de la Generalitat a Madrid l’11 de setembre del 2013.