Parc infantil

(ACN) L’epidemiòleg Oriol Mitjà ha considerat que la proposta de l’Estat per a la sortida de nens “no és la més precisa” i ha alertat que l’àmplia franja horària pot generar situacions “perilloses”. En una entrevista a Ràdio 4, ha avalat que nens i adolescents surtin a estones, però ha assegurat que li fa “por” que diumenge “a l’hora del vermut tothom surti a fer el passeig”. Per això, ha defensat la seva proposta de franges horàries per edats i ha alertat que a Catalunya la situació és “una mica pitjor” que a la resta de l’Estat i s’haurà de ser “més previnguts”. D’altra banda, ha considerat que a l’estiu no es podran fer vacances com s’han entès fins ara i que hi ha un risc d’un rebrot si es relaxa massa ràpid el confinament.

Per Mitjà, permetre la sortida dels nens i adolescents entre les 9 i les 21 hores implica una “franja massa àmplia de mobilitat” que, a més, també es barreja amb entrades i sortides de la feina. “Es podria haver acotat o fer d’una manera per restringir més, per exemple, amb franges horàries per edats”, ha declarat.

Sobre l’estiu, ha explicat que no es podran fer vacances tal com s’entenien fins ara perquè “hi haurà restriccions”, tot i que ha apuntat que a la platja sí que s’hi podrà anar però seguint mesures com podrien ser sectorització per franges horàries. Ha considerat que això caldrà valorar-ho d’aquí un mes però ha augurat que “no serà una situació totalment normalitzada”.

De fet, ha assegurat que si es mantenen les dificultats per mantenir la transmissibilitat per sota d’1 “és possible un rebrot en ple estiu”. Per això, ha fet una crida a la prudència per no perdre el control de l’epidèmia. Mitjà ha assegurat que aquests rebrots són molt típics en aquest tipus de pandèmies.

L’epidemiòleg ha explicat que la solució per tornar a la normalitat passa per trobar la vacuna contra la covid-19, però ha afirmat que això pot trigar “un any o més”. Pel que fa a l’estudi sobre l’hidroxicloroquina que ha liderat, ha reconegut que estan trigant més del que esperaven i que encara poden trigar dues setmanes més a tenir resultats.

Mitjà ha defensat també el pla de desconfinament que ha presentat al govern i ha assegurat que li agradaria molt que el poguessin fer seu altres comunitats o l’Estat perquè s’ha fet basant-se en l’evidència científica i l’experiència d’altres països. De fet, ha explicat que els han contactat des de les Illes Canàries i el País Basc per interessar-se per aquesta estratègia.