Façana Parlament de Catalunya
(ACN) El Parlament debatrà i votarà aquest divendres el projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2020. Seran els primers comptes del govern en tres anys que arriben a la cambra i se sotmeten a votació, després que s’hagin prorrogat els pressupostos del 2017 els darrers dos exercicis. Els comptes s’han negociat amb el grup de CCP. La crisi derivada de la pandèmia del coronavirus ha obert un escenari incert al país, que ha portat la conselleria d’Economia a oferir als grups modificar els números, un cop estiguin aprovats, per afrontar les conseqüències econòmiques eventuals. La crisi sanitària també ha allunyat l’escenari electoral i el president, Quim Torra, no anunciarà la data dels comicis quan els comptes rebin llum verda.

A finals de gener el president de la Generalitat, Quim Torra, va constatar en una declaració institucional que la legislatura havia arribat al final per no tenir més recorregut polític. Per això, Torra va anunciar que després que el Parlament aprovés els pressupostos faria pública la data d’unes eleccions catalanes.

Però amb l’arribada de la pandèmia de la covid-19 a Catalunya, el cap del govern ha refredat l’opció electoral i no té previst anunciar la data tal com havia dit anteriorment. Per justificar el canvi de decisió, el president ha al·legat que el govern està “centrat” a gestionar la crisi sanitària i que “ningú entendria que hi hagués eleccions o que es posés una data” en plena pandèmia.

Uns comptes amb 1.900 esmenes

El debat final dels pressupostos arribarà amb prop de 1.900 esmenes vives en l’articulat i en l’estat de despeses, la gran majoria de les quals són de Ciutadans (1.266). La resta d’esmenes reservades són dels grups de PSC-Units (354), el PPC (173), la CUP (98) i CCP (7). JxC i ERC sostindran vots particulars per mantenir el text i la dotació originals en sis punts i una vintena de partides pressupostàries.

Aquesta serà la primera sessió ordinària des del 4 i 5 de març i tindrà un format adaptat a les recomanacions sanitàries. Per primer cop, i per aquestes circumstàncies excepcionals, la majoria de parlamentaris seguiran la sessió pel Canal Parlament i podran delegar el vot o bé votar telemàticament.