La proposta d’habilitar espais per a botellades no ha agradat a la FECALON, la patronal de l’oci nocturn. La federació creu que suposarà crear “oci de baix cost de mala qualitat” i critica que el consum d’alcohol a la via pública és conseqüència del “dèficit d’establiments”. A més, la FECALON creu que el fenomen s’ha “radicalitzat” a conseqüència de les restriccions per la covid-19, que van mantenir l’oci nocturn tancat durant mesos.

Els empresaris de la nit denuncien que les botellades són un “problema” i que provoquen consum abusiu d’alcohol, soroll i molèsties als veïns, deteriorament de la nit i la imatge turística, perjudicis econòmics a locals d’oci i hotels i sobrecostos de neteja. Afirmen, a més, que “es practica perquè es permet” i, per posar-hi fi aposten, per “posar si a la sensació d’impunitat que tenen els practicants i beneficiaris” de les botellades.

“Seria un desastre”

El secretari general del Gremi de Discoteques de Barcelona, Ramon Mas, també ha carregat durament contra la proposta del síndic Bondia. Mas ha recordat que l’impacte en una ciutat amb molts mesos de bon temps com Barcelona “seria un desastre”, i ha qüestionat quin control es podria fer en aquests espais habilitats per al consum d’alcohol.

“Qui controlaria l’accés dels menors a l’alcohol? I el consum de drogues? I els protocols contra agressions sexuals?”, ha insistit Mas. Tot i així, el Gremi de Discoteques es mostra obert “a parlar de tot”, tot i que considera com a requisit previ que s’abordi quin model d’oci nocturn volen la ciutat i l’àrea metropolitana. Ramon Mas creu que calen canvis normatius perquè les discoteques i locals d’oci nocturn puguin obrir més hores i que Barcelona hauria de revisar els plans urbanístics perquè es puguin instal·lar nous locals a la ciutat: “Hem de vetllar per l’activitat econòmica”.

L’oci nocturn, “servei indispensable”

Les empreses d’oci nocturn consideren que presten un “servei indispensable per a la societat i la convivència” i reclamen un pla de mesures urgents, un crit d’alerta que ja han fet en diverses ocasions al llarg de la pandèmia. De fet, un estudi elaborat conjuntament per la FECALON i el Gremi de Discoteques de Barcelona i Província, calcula que més de 200 discoteques i bars musicals han abaixat la persiana en els darrers 15 anys, situació que suposa, diuen, un “dèficit d’oferta per a més de 90.000 joves”. Segons la patronal, tot plegat és conseqüència de diversos factors, entre els quals la crisi econòmica, la covid-19 i els plans urbanístics.

Sobre el consum d’alcohol, els empresaris de la nit remarquen que als locals d’oci nocturn “la venda d’alcohol és accessòria, no el nostre objectiu“. Asseguren que per cada consumició de 10 € només obtenen un benefici de 1,35 €, un cop descomptats els impostos, els salaris dels treballadors i els intermediaris.