Cada vegada són més els refugiats ucraïnesos que arriben a Catalunya fugint de la guerra i que s’allotgen en albergs de la Generalitat. Aquest dijous, el president Pere Aragonès ha visitat les persones acollides en un d’aquests equipaments a Barcelona i ha anunciat que el proper diumenge assistirà a la conferència de presidents que es farà a La Palma, “per l’excepcionalitat del moment”. Aragonès ha explicat que ja li ha comunicat la decisió a Pedro Sánchez.

Fons específic d’ajudes

El president de la Generalitat creu que la reunió haurà de servir per coordinar totes les accions davant les conseqüències de la guerra: la pujada del preu de l’energia o la creació d’un fons específic de finançament per ajudar les persones que fugen. En aquest cas, creu que “hauria de ser una partida pressupostària oberta“, tal com ho va ser el fons per afrontar la crisi de la covid. A més, ha afirmat que aquest fons servirà als governs autonòmics, però també als Ajuntaments per fer front a l’arribada de refugiats.

Una altra de les qüestions que per Aragonès cal fer amb urgència és la limitació del preu de l’energia, que s’ha vist incrementat les darreres setmanes pel conflicte bèl·lic

El gran centre a Barcelona dependrà del Govern espanyol

Sobre el gran centre d’acollida de refugiats que obrirà a la ciutat, en un hotel de Sants i que estarà a prop de l’estació Aragonès ha detallat que serà el Govern espanyol i els diferents ministeris els qui en donarà els detalls.

L’espai facilitarà el trànsit als desplaçats que arriben a la ciutat i volen continuar el viatge fins a altres punts d’Espanya o Portugal. Ho va avançar Enric Morist, coordinador de la Creu Roja a Catalunya, en una entrevista al programa ‘bàsics’ de betevé.

1.000 persones ateses per Creu Roja

Des de dissabte, cada dia arriben a Barcelona dos trens amb entre 300 i 350 persones desplaçades d’Ucraïna i a això cal sumar-hi vols esporàdics que també traslladen refugiats. En total, la Creu Roja comptabilitza que s’està a punt d’arribar a les 1.000 persones ateses per l’entitat.

La xifra de refugiats a Catalunya, però és més elevada perquè n’hi ha molts que arriben per altres vies, com en cotxe privat i que no es comptabilitzen. De fet, segons l’últim recompte de la Generalitat, el nombre de persones ateses ja supera les 1.200.

El gran centre de recepció i primera acollida d’ucraïnesos serà un dels tres que hi haurà a l’estat espanyol. Els altres dos estaran a Madrid i Alacant.