El síndic de Barcelona, David Bondia, ha proposat a l’Ajuntament habilitar espais per fer-hi botellades a la ciutat . Ho ha dit després d’estudiar aquest fenomen, que qualifica com a “significatiu i estable” i que, avisa, “no marxarà”. Per això, Bondia ha demanat al consistori estudiar la possibilitat que s’assenyalin espais de la ciutat on es puguin fer botellots, amb “seguretat i informació”. L’adjunta al síndic, Eva Garcia, ha assegurat que “no podem dir on han de ser aquests espais, sinó que ho han de pensar en diàleg els joves i l’administració“.

En aquest sentit, Bondia ha marcat els requisits que haurien de tenir aquests espais destinats a les botellades. Per exemple, el síndic considera que haurien de tenir un accés ràpid a serveis sanitaris, tenir lavabos públics i comptar amb punts d’informació contra les violències masclistes i sobre drogues. A més, ha proposat que, en paral·lel als espais per a botellots, l’Ajuntament impulsi descomptes per a l’ús compartit del taxi.

Es dona la circumstància que l’estiu passat a Barcelona hi va haver macrobotellades, coincidint amb el tancament de les discoteques i els locals d’oci nocturn arran de la situació sanitària. Les més destacades van ser durant les festes de Gràcia, durant les festes de Sants (amb aldarulls inclosos la darrera nit de macrobotellots), i durant la Festa Major de la Mercè (on es van arribar a concentrar fins a 40.000 persones a Maria Cristina).

Fomentar lleure alternatiu a les botellades

Més enllà de la recomanació d’habilitar espais per a les botellades, David Bondia també proposa altres accions per abordar aquest fenomen “problemàtic per a qui el pateix”. El síndic de Barcelona demana campanyes de sensibilització (adreçades tant als joves com a la ciutadania en general) i formar els cossos policials a l’hora d’abordar els botellots. En paral·lel, Bondia ha reclamat programes per fomentar “lleure alternatiu” i que es desvinculin del “lleure nocturn tradicional”.