A partir de mitjans de juny, un dron sobrevolarà el litoral barceloní per gestionar-ne l’aforament. La informació que reculli es farà pública i s’actualitzarà cada hora i mitja perquè els usuaris puguin consultar-la abans d’anar a la platja. Aquesta prova pilot estarà en marxa durant tot l’estiu, fins a finals de setembre.

El pilotaran dues persones. Una portarà el comandament mentre l’altra comprovarà que estigui seguint la trajectòria correcta. Analitzarà el litoral en dos trams: primer les cinc platges situades a llevant i després es desplaçarà a les cinc de ponent.

Aquest sistema de control de l’aforament no suposarà en cap cas una vulneració de la intimitat de les persones que siguin a la platja. Segons ha explicat al programa ‘Via 15’ la directora de Platges de l’Ajuntament, Patrícia Giménez, les dades seran anònimes. “No reconeixerem les persones sinó que veurem punts o taques i on se n’acumulen més”, explica. A més, les imatges reals es destruiran.

Sense restriccions d’aforament a la platja

A diferència dels dos darrers anys, no hi haurà restriccions per accedir a la platja i la gestió de l’aforament serà merament informativa. S’actualitzarà al web municipal i també serà d’interès per als mateixos gestors. “Ens servirà per saber si cal fer redistribució d’usuaris amb els informadors o bé si cal canviar els serveis tal com els tenim en aquests moments”, assegura.

També es controlarà la línia de mar i es valorarà si el dron ajuda a detectar residus al mar. D’altra banda, servirà per estudiar si a Barcelona es poden fer servir drons en altres circumstàncies com, per exemple, grans concerts o altres esdeveniments multitudinaris, com ja es va fer per seguretat durant el Mobile World Congress.

El 2020, el primer estiu en pandèmia, era habitual tancar platges quan se n’excedia l’aforament. En aquell moment, el recompte es feia a través d’uns videosensors. Segons Giménez, van deixar-se de fer servir perquè donaven errors amb les ombres. L’any següent, el 2021, també es tancaven platges de forma recurrent quan hi havia massa persones. En aquet cas, el recompte el feien els informadors que se situaven als accessos a les platges.

Aquest 2022 el procés s’automatitzarà gràcies al dron que sobrevolarà el litoral barceloní. D’aquesta manera els informadors podran continuar amb altres tasques, com la de controlar que es compleixi la nova prohibició de fumar a les platges. El recompte de persones també serà més exacte amb el dron, sobretot quan hi hagi grans quantitats de persones.