prohibit fumar platges barcelona 2022

Fumar a les platges de Barcelona estarà prohibit a partir d’aquest estiu i durant tots els dies del 2022. L’Ajuntament de Barcelona ha decidit ampliar la mesura a tot el litoral, després dels bons resultats obtinguts durant la prova pilot que es va fer el 2021 en quatre platges. Per tant, les cigarretes estaran prohibides a les 10 platges de Barcelona. L’objectiu, segons el consistori, és “facilitar llocs de convivència més saludables” i amb menys residus.

La mesura s’aplicarà en dues fases: la primera es farà entre l’abril i el juny del 2022. Durant aquest període, hi haurà una campanya informativa per donar a conèixer la prohibició i conscienciar sobre els beneficis per a la salut i el medi ambient. La segona fase començarà al juliol, amb la regulació en vigor. El seguiment el faran la Direcció de Platges i l’Agència de Salut Pública de Barcelona.

Una nova regulació específica i sancions de 30 euros

Segons ha explicat l’Ajuntament de Barcelona, la regulació s’empararà dins de l’ordenança de l’espai públic i que ve s’empara legalment en la nova llei estatal, de residus i sòls contaminants per a una economia circular, que es va aprovar de forma definitiva al Congrés dels Diputats el 31 de març i que permet que els ajuntaments puguin regular i sancionar el tabac a les platges.

El regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia ha explicat que les sancions previstes són de 30 euros i que s’assimilen a les multes que s’imposen en el cas de les persones que fumen a tocar dels parcs infantils. Tot i això assegura que probablement no serà necessari imposar multes, ja que abans s’avisarà als afectats i hi haurà una tasca informativa i pedagògica prèvia. Creu també que la majoria de la ciutadania és comprensiva.

La llei aprovada a l’Estat per prohibir fumar a les platges s’empara en una directiva europea que apunta que els filtres de productes de tabac que contenen plàstic és un dels articles d’un sol ús que més es troba a les platges de la UE.

Prova pilot per prohibir fumar a la platja el 2021

Segons els resultats de l’avaluació de la prova pilot del 2021 a Barcelona, la ciutadania ha valorat amb un 8 sobre 10 la mesura de prohibir el tabac a la platja. A més, hi ha hagut una reducció de persones fumant a les “platges sense fum”, gairebé set vegades menys que a la resta d’espais on sí que hi estava permès.

L’anàlisi es va fer a través d’enquestes i també de l’observació de la conducta de més de 7.000 persones fumadores.

Recollida de burilles a les platges de Barcelona

Durant l’estiu del 2021, a més, van fer-se tres jornades de recollides de burilles a dues platges: a la Nova Icària (on estava prohibit fumar) i al Bogatell. En les tres ocasions, se’n van recollir menys a la platja sense fum. Les burilles són el residu més abundant al litoral de la regió occidental del Mediterrani i representen més del 25 % del total de deixalles marines.

Les burilles de les cigarretes triguen més d’una dècada a degradar-se i són molt contaminants. El potencial més tòxic es concentra en els filtres.

La prohibició de fumar, una qüestió de salut pública

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el tabaquisme és la principal causa de mort evitable a Espanya i els efectes de fum del tabac en l’ambient (el consum passiu) també causa mortalitat i diverses malalties. Per això, els especialistes indiquen que generar espais lliures de fum és important per a les persones vulnerables, especialment per als infants i les dones embarassades.