Les platges de Barcelona ja estan a punt per obrir després dels mesos d’hivern. La temporada comença el 9 d’abril i entre les novetats destacades hi ha la prohibició de fumar a tot el litoral (a partir del juliol) i la millora del servei de bany assistit. Durant els primers dies caldrà reposar sorra en algunes platges malmeses pel temporal Celia.

A continuació et detallem com serà la temporada de platges 2022-23 a Barcelona.

Temporada mitjana i alta de bany a Barcelona

  • Temporada mitjana de bany: del 9 al 18 d’abril (Setmana Santa), tots caps de setmana d’abril i maig i del 12 al 25 de setembre. L’horari d’atenció dels serveis municipals de les platges serà de 10.30 a 18.30 h.
  • Temporada alta de bany: del 28 de maig a l’11 de setembre. L’horari d’atenció dels serveis municipals de les platges serà de 10.30 a 19.30 h.

Amb l’obertura de les platges es posa en marxa el Servei de Salvament i Socorrisme: un màxim de 80 socorristes que tindran 21 torres de vigilància, que ja s’han començat a instal·lar. Es reforçarà també la neteja de la sorra i de la superfície de l’aigua.

Prohibit fumar a les platges de Barcelona

La novetat principal és que no es podrà fumar a les platges de Barcelona. Estarà prohibit a partir d’aquest estiu i durant tot l’any. L’Ajuntament de Barcelona ha decidit ampliar la mesura a tot el litoral, després dels bons resultats obtinguts durant la prova pilot que es va fer el 2021 en quatre platges.

Per tant, les cigarretes estaran prohibides a les 10 platges de Barcelona. Hi haurà multes de 30 euros per als infractors.

S’eliminen els controls d’aforament després de dos anys

Per primer cop després de dos anys de pandèmia, es deixarà de limitar l’aforament màxim permès a les platges. No hi haurà control als accessos, però sí que es mantindrà actiu el web municipal en què es podrà consultar a temps real l’ocupació de les platges de la ciutat. L’Ajuntament recomana consultar-lo abans d’anar-hi, per evitar les zones més concorregudes.

Els efectes del temporal Celia a Barcelona

Aquest any la temporada arrenca amb part del litoral malmès, després del pas del temporal Celia. Per això, cal fer tasques de reposició de la sorra procedent del dragat de la bocana del Port Olímpic. Aquests dies s’està condicionant la platja del Somorrostro i de la Barceloneta i, després de Setmana Santa, s’actuarà a la de Sant Sebastià.

L’Ajuntament ha anunciat aquest divendres que el Govern espanyol s’ha compromès a aportar la sorra necessària a Barcelona i que ja estarà reposada l’estiu del 2024. És una reclamació que feia anys que es feia des del consistori.

Millores al bany assistit i a l’accessibilitat a les platges

Una altra de les novetats d’aquesta temporada és que es milloraran algunes infraestructures per a persones amb mobilitat reduïda. Per exemple, una cadira hidràulica a la zona de banys del Fòrum, un servei de WC a la Nova Icària, un canviador inclusiu a la platja de Sant Miquel i una pèrgola a cada zona de bany per dotar-se de zones d’ombra.

També s’ha obert un accés a la platja del Llevant des del passeig Marítim amb escales i passeres.

La regulació del surf a Barcelona

L’Ajuntament creu que una de les activitats que necessita una regulació urgent és la pràctica del surf, ja que ara mateix la normativa actual no deixa clar els criteris per poder practicar-lo. S’establirà, entre altres coses, que els surfistes puguin entrar al mar en cas que hi hagi bandera vermella. Per això, “s’està treballant en aquesta ordenació”, que garanteixi “la bona convivència”. Es regularà l’espai comprès entre les platges (la zona de sorra) i el mar, fins als 200 metres de distància.

Pel que fa a la resta d’esports, es permeten sense límit d’horari. Es mantenen senyalitzades les pistes de voleibol i s’habiliten cinc zones per a la pràctica esportiva lliure, que s’amplia a tot el litoral a partir de les 19 h. La pesca recreativa es podrà realitzar en una àrea delimitada a la Barceloneta de 19 a 21 h i, a partir de les 21 h, a totes les platges.

Altres novetats són, per exemple, la instal·lació d’una boia científica per fer el seguiment del canvi climàtic. Es tracta del projecte BCN pel Mediterrani Canvi Climàtic, dotat amb 200.000 euros.