La baixa per menstruació dolorosa l’assumirà la Seguretat Social des del primer dia, no pas l’empresa, segons han explicat fonts del Govern espanyol. Aquesta baixa laboral plantejada pel Ministeri d’Igualtat s’inclourà en l’esborrany de la reforma de la llei de l’avortament, que l’executiu treballa per dur al Congrés dels Diputats i que, previsiblement, s’abordarà en el Consell de Ministres de dimarts vinent.

Els dies de baixa que necessiti cada dona

Les mateixes fonts del govern d’Espanya han explicat que no s’exigirà un mínim cotitzat com en altres incapacitats temporals comunes. A banda, l’executiu ha evitat marcar un nombre de dies per a la baixa, i ha subratllat que seran els que necessiti cada dona. La vicepresidenta segona del Govern espanyol, Yolanda Díaz, es va mostrar ahir “absolutament d’acord” amb aquesta baixa laboral per menstruació.

El govern municipal va descartar un permís específic

El maig del 2021, el consistori va descartar donar un permís específic pel dolor menstrual a les seves treballadores. Assegurava que les indisposicions per la regla ja quedaven cobertes en les 30 hores trimestrals d’afers propis que poden demanar els treballadors municipals i que han de recuperar en els mesos següents. Va ser el Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya qui va proposar aquesta iniciativa en un prec, seguint el model implantat ja a l’Ajuntament de Girona.