Les farmàcies ja poden vendre test d’antígens sense recepta mèdica. El preu orientatiu és d’entre 7 i 10 euros, i els farmacèutics creuen pot ser una bona eina diagnòstica per cribrar una bona part de la població, ara que ens trobem en plena cinquena onada. Es tracta de test d’automostra, i els usuaris no estan obligats a declarar-ne el resultat.

Aquest dijous entra en vigor el reial decret aprovat pel Consell de Ministres que permet la venda dels test sense recepta, i sense IVA, tal com havien reclamat des de feia mesos els farmacèutics i també el Departament de Salut.

Test d’antígens a la venda sense recepta mèdica

Problemes d’estoc els primers dies

Durant aquests primers dies, les farmàcies poden tenir problemes d’estoc si es produeix una alta demanda de test, com preveuen els farmacèutics. Des del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) creuen que podria passar el mateix que amb les mascaretes al principi de la pandèmia, fins que el mercat es vagi regulant.

El test d’automostra no serveix per viatjar

Marta Gento, farmacèutica i membre del COFB, creu que els test són especialment útils per a tots aquells que hagin estat en contacte amb un positiu, i també per poder assistir a esdeveniments, per visitar familiars o aquells que es vulguin reincorporar a la feina. També poden servir per donar certa tranquil·litat a aquelles famílies que ara mateix tenen un nen que ha estat contacte de positiu en colònies o casals d’estiu. En canvi, aquest tipus de test d’automostra no serveix per poder viatjar, perquè el resultat no queda registrat enlloc, ni tampoc es pot certificar per presentar a l’autoritat competent.

Un test d’automostra molt fàcil de fer

El test d’antígens d’automostra que es ven a les farmàcies incorpora un bastonet, un seguit de pipetes, un líquid reactiu i una placa reactiva que marca el resultat. El més important és fer cinc voltes amb el bastonet en cada un dels forats nasals per recollir suficient mucosa i cèl·lules. Aquest bastonet es submergeix en el líquid i després s’aboca a la placa reactiva.

Què fer si el test surt positiu?

En el cas que el resultats sigui positiu, les persones no estan obligades a notificar el resultat a Salut, sinó que és voluntari. Des del Col·legi de Farmacèutics, però, apel·len a la responsabilitat de la ciutadania i demanen aïllar-se i informar-ne a les autoritats sanitàries.

En el cas que el test surti negatiu, els farmacèutics recomanen tornar-lo a fer a les 72 hores perquè en alguns casos, si la càrrega viral és encara molt baixa, pot donar negatiu en una primera prova.