La venda de tests d’antígens d’automostra a les farmàcies sense recepta mèdica no acaba d’arribar, i els farmacèutics temen que quan això passi n’haurà disminuït la utilitat. En una entrevista al ‘reset’, de betevé, la vicepresidenta del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Núria Bosch, recorda que ho reclamen des del gener i que el moment “és ara o ara”. “Si passen dos mesos i estem al 70 % de vacunats, aquests test tindran menys demanda”, alerta. L’autorització per dispensar els tests d’antígens depèn del Consell de Ministres, que ha d’aprovar la modificació d’un decret que en permetrà la venda sense prescripció mèdica.

Els tests d’antígens, a punt de sortir al mercat

Bosch assegura que està a punt de sortir al mercat una marca de tests d’antígens d’automostra, com els que es venen ara per a l’embaràs, el sucre o la sida. “L’Agència de Medicaments el posarà al mercat properament”, afirma. Els farmacèutics també recorden que poden garantir la traçabilitat d’aquests tests, i informar els usuaris de com utilitzar-los i com interpretar-ne els resultats.

La lluita dels farmacèutics per vendre els tests d’antígens ve de lluny. De fet, el Departament de Salut va ser el primer a veure’n la utilitat el novembre passat. A principis d’any, els farmacèutics es van afegir a la crida, mentre advertien que creixia la venda de tests a internet i en espais no autoritzats.