Reunió Revolta Escolar Ajuntament Barcelona
Reunió Revolta Escolar Ajuntament Barcelona

Les famílies de les escoles adherides a l’anomenada Revolta Escolar s’han reunit aquest divendres amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per traslladar les seves reivindicacions pel que fa a la pacificació dels entorns dels centres educatius. És la primera vegada que les AFA es reuneixen amb el govern municipal per tractar aquesta qüestió, després dels talls periòdics que cada 15 dies fan diverses escoles de la ciutat per reclamar carrers amb menys trànsit. Exigeixen “més contundència, valentia i celeritat” en les actuacions.

A la trobada hi ha assistit una delegació de 27 representats d’associacions de famílies d’alumnes d’escoles, en representació del centenar de centres educatius adherits al manifest de la Revolta Escolar. Tots ells han coincidit a dir que els nivells de contaminació i soroll són “alarmants” en alguns punts de la ciutat. Si bé valoren positivament la “sensibilització” de l’Ajuntament amb aquesta qüestió, han traslladat tant a Colau com als tinents d’alcalde Janet Sanz i Jordi Martí que no s’està fent tot el que caldria.

La reunió amb l’executiu de Colau volia provocar un “punt d’inflexió” en les intervencions de l’Ajuntament als entorns de les escoles. La trobada, però, no ha servit per aconseguir cap avenç en aquest sentit. “Seguim com estàvem”, ha lamentat el portaveu d’Eixample Respira, Guille López.

“És un tema de prioritats polítiques”

Des de la plataforma Eixample Respira denuncien que moltes escoles queden fora del programa municipal Protegim Escoles, ja que s’actuarà en un de cada tres centres educatius de la ciutat. “És un tema de prioritats polítiques. De vegades, considerem que aquestes actuacions s’estan deixant una mica de banda perquè es prioritzen altres temes“, critica López.

Segons aquesta mateixa entitat, encarregada de coordinar i impulsar el moviment de la Revolta Escolar, hi ha escoles on s’està actuant però sense reduir cap carril de circulació als cotxes. “Si no reduïm el trànsit, al final els nivells de contaminació, de soroll i de sinistralitat continuen sent els mateixos”, recorda el portaveu de la plataforma.

En canvi, l’Ajuntament fa una valoració “molt positiva” de la trobada i destaca “l’esforç sense precedents” en la lluita contra l’emergència climàtica amb mesures com la pacificació d’entorns escolars, les superilles o la millora del transport públic. D’altra banda, el consistori celebra la “voluntat de treball conjunt” amb les entitats.

L’Ajuntament veu inassumibles algunes accions

Les associacions de famílies d’alumnes demanen, entre altres coses, reduir “dràsticament” el nombre de vehicles als entorns de les escoles, radars sancionadors, més espais d’estada per als vianants, controls dels nivells de la contaminació i el soroll i un millor accés per a bicicletes. Segons Eixample Respira, el govern municipal ha traslladat als representants de les AFA que “han de portar actuacions que la ciutat pugui assumir”. L’entitat ha lamentat aquesta afirmació: “Consideren inadmissible reduir carrils, per tant assumeixen els nivells de contaminació i de sinistralitat“.

D’acord amb els representants de la Revolta Escolar, l’Ajuntament ha justificat que els és difícil poder fer més actuacions perquè és un tema de mobilitat “no només de la ciutat, sinó metropolità”, i perquè el consistori no rep el suport d’altres administracions com la Generalitat. Les AFA expliquen que el govern de Colau ha lamentat que els grups municipals de l’Ajuntament no prioritzen la pacificació d’escoles.

Comparteix a: