La periodista Anna Veciana ens explica al programa ‘reset’, de betevé, com s’està gestionant la pandèmia del coronavirus al Canadà, el segon país del món amb més superfície. Concretament, ens parla de la situació a Toronto, la capital de la província d’Ontario, amb 6,5 milions d’habitants.

Des del 26 de desembre, els canadencs viuen un confinament estricte. Els recomanen no sortir de casa si no és per temes de feina o necessitats essencials, i aquestes recomanacions es poden veure a diversos rètols.

Sense mascareta a l’exterior

L’Anna Jover, una catalana que treballa al departament de comunicació d’un sindicat del Canadà, explica que allà la policia no està tan a sobre multant perquè els canadencs compleixen la normativa. No han portat mai mascareta quan estan a l’exterior perquè no hi ha tanta massificació al carrer, es respecten molt les distàncies, no és un país gaire poblat per l’extensió que té.

Comprar des del cotxe

En canvi, han pres les mesures necessàries per evitar el contacte, fins i tot en la recollida de paquets o a l’hora de pagar un cafè. Segons Jover, tot i que “les botigues estan totes tancades, pots comprar en línia i que t’ho enviïn a casa o, si vols, tens l’opció d’anar-hi amb el cotxe, t’atures a l’entrada, truques, surten amb el teu paquet i te’l posen al maleter“. Un sistema que també “és molt comú a les cafeteries“, on fan servir “un pal d’hoquei”, tant per servir-te la comanda, com per cobrar.

La cultura del “drive through”

Amb els centres comercials, restaurants, gimnasos i cinemes tancats, els caps de setmana alguns canadencs surten a passejar. Però el fred i la neu han afavorit la cultura del “drive through“, és a dir, visitar coses des del cotxe. “Durant l’època de Nadal, el pàrquing de l’aeroport està bastant buit i van organitzar un ‘drive through‘”, ha explicat l’Anna, que recorda que “hi anaves amb el cotxe, entraves a dins del pàrquing i hi havia la casa de Santa Claus, el Grinch i tots els elements de Nadal“.

Informació constant

En general, la població canadenca està satisfeta per com s’ha gestionat la pandèmia. Un 80 % dels ciutadans aproven el govern de Justin Trudeau. Segons l’Anna Jover, “cada dia hi ha rodes de premsa” i els ciutadans es mantenen permanentment informats“. A més, el govern ha creat una app que permet el rastreig dels contactes dels casos positius.

Els inuits

Nunavut, al nord del país, és el territori més ampli del Canada i, a la vegada, és el menys poblat. Allà també han tingut casos de covid-19. Molts dels seus habitants són “comunitats indígenes“, com la dels inuits, que tenen una vida nòmada, segueixen les migracions dels animals que cacen, ossos, balenes i foques. El problema d’aquestes regions és que hi ha poques carreteres i principalment s’hi arriba per aire o per mar, la qual cosa suposa un problema greu quan algú es posa malalt.