Amb un mur situat al Parc de la Ciutadella i la frase “Jo tampoc estic bé”, l’associació Obertament vol convidar els ciutadans a reflexionar sobre la salut mental de cadascú. El mur forma part d’una campanya més àmplia que també disposa d’un web amb vídeos de testimonis i diversos recursos.

Tot i que algú ha vandalitzat la instal·lació responent que està molt bé, el que ha constatat l’entitat és que hi ha molta gent que no ho està i que a causa de la pandèmia del coronavirus s’han disparat i aguditzat el nombre de casos de depressió, ansietat i altres problemes de salut mental. “Hi ha factors que poden afectar negativament la nostra salut mental i emocional i durant la pandèmia bona part d’aquests factors s’han donat concentrats i amb molta intensitat“, explica Miquel Juncosa, director d’Obertament.

Els tabús de la salut mental

Al creixement de casos s’hi suma el fet que, segons aquesta entitat, no es parla prou dels problemes de salut mental i això fa que les persones que en tenen els costi més ser-ne conscients. “Hi ha un tabú enorme i molta gent té por que se l’identifiqui com una cosa negativa, com un boig”, explica Juncosa. Per sobreposar-se a aquests tòpics, amb aquesta campanya reivindiquen l’apoderament de les persones per parlar del seu malestar i demanar ajuda.

La Raquel Muñoz ja ha passat per aquest procés i ara és activista de l’associació i participa en la campanya. Considera que és fonamental parlar-ne: “No passa res si no et trobes bé, és molt important parlar de com et sents i com et trobes i inclús de preguntar com se sent i com es troba l’altra persona”, diu.

Més ansietat i depressió en pandèmia

De fet, segons un estudi que van fer públic fa uns mesos l’Agència de Salut Pública i ESADE, durant el confinament s’ha triplicat el percentatge de població que té símptomes de depressió o malestar emocional i l’Associació Asperger Catalunya també ha constatat com la pandèmia ha fet incrementar els casos de depressió i ansietat entre les persones que tenen aquesta malaltia. La pandèmia també ha fet créixer l’interès per la meditació i altres teràpies per combatre l’estrès emocional.