Circular pel carrer d’Aragó aquest divendres a la tarda ha estat complicat. El vial ha quedat col·lapsat cap a les 17 h, degut a una de les 39 protestes que, de manera simultània, s’han fet al conjunt de la ciutat per reivindicar els espais escolars sense fum.

Aquest divendres s’ha dut a terme la tercera onada de protestes generalitzada, tot i que els primers talls de trànsit als entorns escolars van començar amb l’inici del curs escolar per reivindicar espais sense contaminació i sense soroll. En aquesta ocasió, la mobilització ha tingut el suport de 76 associacions de familiars d’alumnes (AFA) de diverses escoles, que s’han adherit a la iniciativa.

Tall de trànsit a les portes de l’Escola Octavio Paz, al carrer de Mallorca

La protesta creix fora de Barcelona

Les protestes d’aquest divendres s’han dut a terme més enllà de la ciutat. Si bé en la darrera s’hi van sumar centres educatius de Sabadell, aquest divendres ha estat el torn d’altres de Badalona.

La progressió del nombre de centres participants ha anat en augment, setmana rere setmana. Si bé en la primera onada de protestes hi van participar alumnes i familiars d’una vintena d’escoles, en el cas de la segona tongada de mobilitzacions hi van participar una quarantena.

Mesures “insuficients”

Bona part dels centres escolars que protesten els divendres a la tarda, cada dues setmanes, ho fan perquè consideren “insuficient” el programa de pacificació del trànsit als entorns escolars, impulsat per l’Ajuntament.

L’espurna de la revolta

Tots els centres adherits a la protesta han signat un manifest conjunt impulsat per la plataforma Eixample Respira. En aquest escrit exigeixen, entre altres mesures, la pacificació dels entorns escolars:

  • Reducció de carrils de circulació als entorns escolars.
  • Incrementar la seguretat dels carrils bici de davant dels centres.
  • Instal·lar radars i limitar la velocitats als 20 km/h.
  • Eliminar les places d’aparcament als accessos de les escoles.
  • Controlar els nivells de contaminació i soroll a cada escola i adopció.

Aquesta circumstància, sobretot, té un suport ampli a les escoles ubicades als barris de l’Eixample, el districte amb pitjor qualitat de l’aire als entorns dels centres educatius.