De prioritat per al vianant, sense asfalt i amb més vegetació. Així seran els nous carrers de l’Eixample, els eixos verds que han de convertir el districte en una superilla. L’Ajuntament de Barcelona ha fet públic aquest dimecres els guanyadors del concurs d’idees per imaginar com han de ser els carrers nous. Ara, els quatre equips seleccionats s’encarregaran de dissenyar un model d’eix verd que s’aplicarà en aquest mandat als carrers del Consell de Cent, Rocafort, Comte Borrell i Girona.

eixos verds Eixample superilla

A més, a la confluència de Consell de Cent amb Rocafort, Comte Borrell, Girona i Enric Granados es crearan quatre places noves, per les quals s’han escollit també quatre projectes guanyadors en un altre concurs. Al dels carrers es van presentar 40 propostes. Els quatre equips escollits dissenyaran el model d’eix verd en els propers mesos i s’espera que les obres puguin començar el juny del 2022 per acabar el primer trimestre del 2023. Entre els carrers i les places s’invertiran 37,8 M €.

Paviment reciclat que filtrarà l’aigua

El model d’eix verd que es dissenyarà haurà de ser un carrer de plataforma única amb protagonisme absolut del vianant. Només hi podrà passar el trànsit privat a 10 km/h i no podran circular-hi en línia recta com fins ara. També han d’incloure zones d’estada i joc infantil. Pel que fa al paviment, l’Ajuntament demana un material que filtri l’aigua amb un alt component reciclat. Es combinarà el panot a tocar de les façanes amb el nou paviment permeable al centre dels carrers.

Els projectes guanyadors, al detall

Caminar des del centre és el projecte guanyador, de la UTE b67 Palomeras Arquitectes, SLP + Cierto Estudio, SCCLP. El jurat destaca el disseny del carrer com un espai únic, ample i amb una línia nova d’arbrat que genera una zona d’estada. El vianant s’apropia del centre del carrer.

Detall del projecte De SÒL a SOL

La proposta De SÒL a SOL també és una de les guanyadores, obra de l’equip UTE ESTEYCO-Caceres Arquitectura + Estudi Martí Franch Arquitectura del Paisatge + NablaBCN Studio. Ha ideat una proposta per a Consell de Cent que diferencia diversos tipus d’espais: un tram jardí-silenci, un altre d’intercanvi… El jurat ha valorat també l’aposta per un paviment permeable i una visió global del verd.

Giraverd, un dels quatre projectes guanyadors del concurs d’eixos verds

El projecte Giraverd ha agradat al jurat perquè concentra el verd als xamfrans, que s’alineen amb les voreres dels carrers que creuen. Precisament, la intenció de l’Ajuntament és situar els passos de vianants al centre de les cruïlles perquè es pugui caminar en línia recta sense haver de vorejar els xamfrans. L’equip que hi ha al darrere del projecte és la UTE González Cavia y Cabrera Arquitectura Urbanismo y Paisaje SL + Fabric Office SCCLP.

Una captura del projecte Galeries de vida

El quart projecte guanyador, Galeries de vida, aposta per una canòpia urbana a un costat del carrer (on toca més el sol). També defineix espais flexibles amb usos a definir en el procés participatiu que es farà amb veïns. Els autors són la UTE GPO Ingeniería y Arquitectura, SLU + Agence TER, SARL + Ana Coello de Llobet, SLP.