Ja fa anys que l’AFA de l’Escola Jujol reclama que es pacifiqui de forma definitiva la Riera de Sant Miquel. Volen fer més segures les entrades i sortides dels alumnes, en què s’acumula molta gent. Ara, a la demanda s’hi ha sumat un grup de comerciants, que també creu que el carrer milloraria en seguretat i que, a més, ajudaria a potenciar aquest eix comercial.

Les famílies temen que hi hagi accidents

Segons les famílies, aquest carrer és perillós. Tot i que és de plataforma única, denuncien que això dona una falsa seguretat als infants, perquè travessen pensant que tenen preferència. De la seva banda, hi ha vehicles que circulen saltant-se el límit de velocitat de 10 km per hora. Ja hi ha hagut alguns ensurts i temen que algun dia hi hagi un accident greu.

La plataforma única fa que els nens pensin que això és una vorera i hi ha hagut algun incident
Israel Carrasco, vicepresident de l’AFA Escola Jujol

Els comerços també denuncien inseguretat

Els comerciants també parlen del perill que hi ha quan alguns vehicles passen a més velocitat de la permesa, sobretot en el gir des del carrer de Lluís Antúnez cap a la Riera de Sant Miquel. Allà també hi ha l’Institut Vila de Gràcia, i també algunes terrasses de bars i restaurants, que pateixen per la seguretat dels clients.

Els clients es poden tirar enrere amb les cadires inconscientment i poden tenir algun ensurt amb els cotxes que tomben
Balbino Pallarès, encarregat del Bar Roure

La idea que tenen els comerços és que la Riera de Sant Miquel sigui com el carrer de Sèneca, on els establiments s’han unit per fer activitats, aprofitant que el carrer és només per als vianants. Tot i això, també hi ha botiguers que temen perdre vendes si es prohibeix que els vehicles hi puguin accedir. “Si els dic que el carrer està tancat, no vindran”, es queixa Sergi Tobajas, que té una botiga d’antiguitats i explica que molts dels clients hi van en cotxe per carregar o descarregar mobles.

Si els dic que el carrer està tancat, no vindran a la botiga, si venen de fora o han de recollir un moble
Sergi Tobajas, Tobajas Antiguedades


L’AFA de l’Escola Jujol ha demanat a l’administració la pacificació total de la Riera de Sant Miquel diverses vegades, sense èxit. Tampoc no han aconseguit que es reforci la senyalització per evitar que els cotxes corrin, o que es col·loquin elements que redueixin la velocitat dels vehicles. Ara tornen a intentar-ho, però sumant forces amb els comerços.

Les famílies han de pagar una persona per tallar el trànsit

De moment, mentre s’organitzen per veure si fan alguna mobilització conjunta, la comunitat educativa de Jujol ha decidit tornar a tallar el carrer durant les entrades i sortides dels infants. L’AFA, però, considera que aquesta no és la solució. A més, reclamen que és un cost per a les famílies que hauria d’assumir l’Ajuntament, ja que han de pagar una persona que controli que els cotxes no treguin les tanques.

Les famílies de l’Escola Jujol han contractat una persona per vigilar la tanca que talla el trànsit al carrer de Lluís Antúnez en direcció a la Riera de Sant Miquel