Les imatges que es van difondre la setmana passada de la captura d’un grup de senglars al carrer de Gardènia, a la zona de Collserola, han generat polèmica i mostres de rebuig. La darrera veu que s’afegeix al debat és la del Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB), que considera “inacceptable la forma en què s’està produint la matança” d’aquests animals per part de l’empresa contractada pel consistori per dur a terme el control poblacional.

S’interposarà una denúncia contra el consistori

Segons la membre de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals de l’ICAB i jutgessa, Eva Díaz, l’actuació per matar aquest grup de senglars, capturant-los amb una xarxa “és il·legal”. Díaz subratlla que la llei exigeix que les captures d’animals per a control de població es facin mitjançant “mètodes ètics”. Els empleats per l’empresa contractada per l’Ajuntament, en canvi, diu Díaz, “són mètodes cruents”. Per això, afegeix Díaz, ja treballen per assessorar entitats animalistes i interposar una demanda contra el consistori i l’empresa per aquesta captura de senglars.

La vacuna anticonceptiva, “un mètode legal, efectiu i `ètic”

La Comissió de Protecció dels Drets dels Animals de l’ICAB considera urgent que s’aturi aquest procediment. Per això, proposen que s’apliqui la vacuna anticonceptiva, un mètode que qualifiquen de “legal, efectiu i ètic”.

La mateixa comissió ja va reprovar l’Ajuntament per la mort d’un miler de coloms. De fet, en un comunicat fet públic aquest dilluns recrimen que ja s’han viscut episodis similars amb cries de cotorres o coloms que també han estat denunciats.

També lamenta que l’Ajuntament no s’hagi sumat a un projecte impulsat pels Col·legis d’Advocats de Catalunya i Balears en col·laboració amb la UAB per avaluar l’efectivitat d’una vacuna anticonceptiva en senglars urbans i periurbans de diversos municipis. Es tracta d’un projecte que, diuen, està obtenint uns resultats excel·lents amb una reducció de 500 exemplars per any.

La caça massiva és contraproduent

A banda, insisteixen que la caça massiva provoca una alteració de l’ecosistema i, de retruc, un increment de la població de porcs senglars. Per tant, l’eliminació dels individus d’una espècie no és un mètode efectiu de control de la població i n’acaba provocant a mig termini un increment.