Les famílies i la comunitat educativa de l’Escola Josep Maria Jujol reclama la pacificació de l’entorn del centre. El problema, no és el volum de trànsit, ja que el carrer de la Riera de Sant Miquel és una plataforma única, és la velocitat dels vehicles. Les famílies de l’escola denuncien que ja hi ha hagut algun ensurt.

Els vehicles van a més velocitat de la permesa

El carrer de la Riera de Sant Miquel és una via amb prioritat per a vianants i on els vehicles han de circular a 10 quilòmetres per hora. L’AFA de l’Escola Josep Maria Jujol assegura que això no es compleix i els vehicles van a més velocitat en un carrer ple d’infants. De fet, asseguren que ja hi ha hagut algun accident lleu i, per això, han decidit iniciar una campanya per fer més segura la sortida del centre escolar.

La seguretat a l’entorn dels centres escolars

“No ens queixem que hi hagi molt trànsit, ni molt menys, no és la situació, és una zona bastant pacificada, el que passa és que hi ha trànsit i en ser residual o una mica marginal, aquest trànsit el que fa és que tothom es relaxi, no hi ha vorera, no hi ha tanques i es creen moltes situacions de perill, hem tingut molts ensurts, en tenim molt sovint”, explica Ivana Rossell de la comissió de sostenibilitat de l’AFA Jujol.

La seguretat és un dels principals problemes als accessos a les escoles, altres centres del districte de Gràcia també ho han denunciat, com l’Escola l’Univers o de la Sagrada Família i, des de l’Ajuntament, s’actuarà en una vintena de centres, aquest any, per millorar-ne els entorns i reduir els nivells de contaminació.

La Riera de Sant Miquel, sense cotxes?

La comunitat educativa demana que el carrer sigui únicament per a vianants. Si aquesta mesura no es pot tirar endavant creuen que es podria tallar el trànsit en l’horari de dos quarts de cinc a sis de la tarda, quan els infants surten de l’escola i aprofiten la placeta de Sant Miquel, de davant del centre, per berenar i jugar.

Accions de protesta cada dos divendres

Ara, les famílies han començat a fer accions de protesta cada dos divendres per conscienciar els conductors i, també, per demanar solucions. La idea és que “de manera activa i conscient envaïm la calçada, anem com reivindicant el que podem fer, els drets que tenim en la plataforma única, com a vianants”, assenyala Elena Casanovas, de la comissió de sostenibilitat de l’AFA Jujol.

Fa un any que des de l’AFA s’està treballant en la seguretat dins del projecte de Camí Escolar. Les famílies ja van recollir signatures per crear una zona de vianants a la Riera de Sant Miquel. Ara tornen a reclamar-ho i properament tenen una reunió amb el districte de Gràcia per veure si hi ha possibilitats de pacificar del tot la via.