La Verónica F. té una filla de tres anys amb una discapacitat del 65 %. A classe l’acompanya durant tres hores un persona de suport (vetlladora) però al menjador no, perquè no es considera temps lectiu. Això fa que no es pugui quedar a dinar a escola, una dificultat afegida per a la logística familiar. No és un cas únic i la situació es repeteix. Les famílies amb infants amb necessitats educatives denuncien que falten suports, que calen més hores de personal, no només a l’aula sinó també al temps de migdia.
Campanya per recollir signatures
Per això ara l’AFA de l’Escola Encants ha iniciat una recollida de signatures, que ja té el suport de 30 escoles, en què demanen al Consorci d’Educació que garanteixi els suports necessaris a tots els infants dins l’aula, al pati i també al menjador. En els darrers cursos, el nombre d’alumnes amb dictamen reconegut no para de créixer, però el personal de suport és limitat i sovint es prioritza que acompanyi el menor a l’aula i no al migdia.
Les vetlladores, a càrrec de les AFA
Amb el personal vetllador amb hores molt limitades, a la pràctica, són moltes les AFA de les escoles que acaben pagant de la seva butxaca aquest personal perquè els infants puguin quedar-se a escola a dinar, i participar en les sortides i les extraescolars. Una pràctica generalitzada però que genera diferències entre centres. “No pot dependre de les AFA decidir si contractem o no més personal, aquesta no és feina de les famílies”, explica la Sandra Gubert Chaves, presidenta de l’AFA de l’Escola dels Encants, que lamenta que són les famílies qui es troben amb el “dilema moral de decidir si destinen diners o no a pagar aquest suport”.
Tall de trànsit al carrer d’Aragó
A banda de la recollida de signatures, l’AFA dels Encants es reuniran amb la responsable del Consorci d’Educació i dijous traslladaran el menjador escolar al carrer d’Aragó en un tall de trànsit reivindicatiu per demanar més recursos per a l’escola inclusiva.