Un centenar de persones, segons la Guàrdia Urbana, s’han concentrat a la plaça de Sant Jaume per demanar una escola inclusiva. El Moviment per a la Inclusió de la Comunitat Educativa de Catalunya, format per famílies amb infants i joves amb discapacitat, ha convocat la concentració per protestar contra la inacció dels governs a l’hora de desplegar el decret de l’ensenyament inclusiu, aprovat el 2017. La protesta ha comptat amb el suport d’USTEC, diverses entitats socials i sindicats.

“Feu que nens com jo siguin més feliços”

Durant la protesta, s’han sentit crits com “Sense inversió no hi ha inclusió” i s’han exhibit diverses pancartes per reclamar-ne. Un dels moments més emotius s’ha donat quan una nena ha agafat el micròfon. “Feu que els nens i joves com jo siguin més feliços a l’escola o a l’institut”, ha demanat, alhora que ha atribuït aquesta la responsabilitat a les administracions: “No esteu fent cas”.

Més pressupost per garantir l’escola inclusiva

L’ampliació del pressupost per garantir l’atenció a l’alumnat amb necessitats especials ha estat una de les grans reivindicacions de la protesta d’aquest dissabte. Les famílies demanen que els estudiants puguin rebre un ensenyament de qualitat, independentment de si el centre és ordinari o d’educació especial. També sol·liciten una revisió de les ràtios per assegurar que el professorat pot oferir a cada estudiant l’atenció que necessita.

“El sistema educatiu inclusiu hauria de ser capaç de garantir-hi l’accés, la presència i la participació i el progrés de tot l’alumnat”, reclama Yolanda Segura, d’USTEC. Per això, assegura, cal que hi hagi una dotació pressupostària adient i reclama que s’apliqui la llei educativa destinant, almenys, el 6 % del PIB en educació.

Més professionals per a una atenció personalitzada

Les famílies demanen una atenció personalitzada per als alumnes amb diverses discapacitats. Una de les reivindicacions principals és que hi hagi professors que sàpiguen comunicar-se mitjançant la llengua de signes en català en tots els centres. D’altra banda, també demanen la incorporació de vetlladors i personal d’infermeria.

Igualtat d’oportunitats també en horari no lectiu

Més enllà de la igualtat d’oportunitats en horari lectiu, les famílies també reclamen que es garanteixi l’equitat en horari no lectiu, és a dir, al servei de menjador, les excursions o les colònies, entre d’altres. Un exemple n’és el cas de l’Abril, una menor amb autisme que no podia fer piscina fins que no trobés el monitor de suport necessari per banyar-se.