protesta escola inclusiva fort pienc

Creix el malestar de la comunitat educativa pels recursos destinats a l’alumnat amb malalties cròniques o discapacitat. Entitats, famílies i els principals sindicats educatius denuncien retallades en el personal de suport i demanen augmentar el pressupost per a l’escola inclusiva. En aquest enéssim intent per reclamar més recursos i personal especialitzat per atendre la diversitat, ara uneixen esforços en una convocatòria davant la conselleria d’Educació, el proper dimarts 10 d’octubre a les 11 h.

En menys d’una setmana, aquest moviment ja ha sumat el suport de l’entitat que agrupa les famílies, l’aFFaC (Associacions Federades Famílies Alumnes de Catalunya) i del gruix dels sindicats educatius (USTEC-STES, UGT, CCOO i CGT). També d’una desena d’entitats, com l’Associació de Diabetis Catalunya, eCom o l’Associació en Defensa dels Drets de les Persones amb Discapacitat Intel·lectual.

Retallades en les hores de vetlladores

Entre els convocants, moltes famílies, com la María José, mare d’un infant amb autisme i portaveu de la plataforma, explica que les famílies “estan esgotades i ja no poden més”. Denuncia que s’han retallat les hores de les vetlladores (personal de suport d’infants amb necessitats educatives especials) i demanen que aquest col·lectiu s’internalitzi “per posar fi a la seva precarització”.

Suport professional a les sortides, colònies i extraescolars

Les famílies convocants reclamen a la conselleria una dotació pressupostària “que garanteixi, sense mitges tintes, l’atenció a l’alumnat”. Creuen que és necessari un pla d’acció urgent per desplegar el decret d’escola inclusiva (aprovat el 2017) i que hi hagi una partida pressupostària oberta. Des del grup de famílies reclamen l’acompanyament dels infants durant l’horari lectiu però també al migdia, en les sortides, les colònies i les activitats extraescolars.

L’origen del malestar recent, unes declaracions polèmiques

La mobilització va anunciar-se poc després que la directora general d’Educació Inclusiva, Laia Asso, expliqués a TV3 el 25 de setembre que aquest curs ja no es podien ampliar les hores de vetlladores perquè s’havia esgotat la partida. “Ens hem petat el pressupost que teníem”, va assegurar.

Segons Asso, en els últims quatre cursos la partida ha passat de 15 a 30 milions d’euros, que permeten fer 70.000 hores setmanals de monitoratge de suport. Actualment hi ha uns 14.000 alumnes catalans que necessiten vetllador. El departament d’Educació va anunciar que aquest curs tots els insitituts tindrien un professional d’infermeria.