El sindicat d’infermeria Satse Barcelona alerta que després de la pandèmia han detectat un “fort augment” d’agressions als Centres d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) i per això aquest dimarts han demanat que hi hagi un vigilant de seguretat a tots els centres de Barcelona. El sindicat explica que no tots els centres disposen de vigilants, ja que fins ara no hi havia un registre adequat de les denúncies dels professionals a totes les àrees. En canvi, asseguren, ara ja s’ha millorat aquest registre i avisen que “les direccions no poden seguir ignorant la necessitat urgent de protegir els seus treballadors”.

Cops de puny al tòrax d’una infermera

El sindicat posa d’exemple l’agressió recent que ha patit una infermera que treballa a les nits a un CUAP. Una usuària del centre on treballa li va donar diversos cops de puny al tòrax. Tot perquè la infermera va retreure a la pacient un comportament inadequat a la sala d’espera. “Estem molt exposats perquè els usuaris poden entrar allà on vulguin, no hi ha ningú que els pari, ni cap barrera física”, afirma la infermera.

“Al cap i a la fi, jo vinc d’urgències d’un gran hospital i són situacions que sé portar. Però jo no hauria d’encarregar-me de temes de seguretat i ens toca fer-ho a nosaltres perquè no tenim cap tipus de personal”, explica la infermera. I afegeix que “només el fet d’estar acompanyats fa que s’ho pensin dos cops, és una mesura per dissuadir”.

Amenaces a sanitaris i por a sortir de la feina

La mateixa infermera relata que ha vist “un augment molt fort” de l’agressivitat als CUAP des de la pandèmia fins ara. “Cada cop hi ha més usuaris que es veuen amb el dret d’exigir (un tipus de medicament específic o una prova) i no accepten una negativa”, afirma. I també critica una sensació d’impunitat entre aquest tipus de pacients. “Si arriba la policia, l’únic que passa és que han de marxar”, relata.   

Si és de nit, diu la infermera, “estem venuts perquè som menys personal”. Afirma que pateixen amenaces de familiars i acompanyants a diari. Al CUAP on treballa diu que “hi ha companys i companyes que molts cops no s’atreveixen a sortir“.