La M. M. J va morir el 26 de març d’una afectació respiratòria a l’Hospital de Barcelona en plena crisi pel coronavirus. Des de llavors tot han estat maldecaps. Tal com volia la dona traspassada, els familiars van decidir incinerar-la. Cementiris de Barcelona va programar la incineració per al dia 10 d’abril als crematoris de Montjuïc i aquell mateix dia van trucar per informar-se. La seva sorpresa va ser que ja l’havien incinerat el 8 d’abril, dos dies abans del previst, sense que ningú no els hagués avisat.
Ara, els fills de la M. M. J expliquen que sovint truquen a Cementiris de Barcelona per saber quan podran recollir les cendres de la mare i dur-les a casa i la resposta, diuen, és: “Quan passi l’estat d’alarma”. No entenen per què no s’hi pot anar de forma ordenada i amb cita prèvia. I tampoc per què ningú no els va comunicar que se’ls poden enviar sense cap cost les cendres a domicili.
“Ens van dir que entregaven les cendres a domicili, però només a Barcelona”
Un altre cas és el del sogre de la Marta. L’home, J. C. S, de 90 anys, va morir a la Clínica del Remei per la covid-19 el 29 de març. El van incinerar el 2 d’abril al cementiri de Montjuïc i els familiars encara no tenen les cendres. La Marta diu que, en cap moment, els serveis funeraris municipals no van informar-la d’on era el seu familiar ni quan el cremarien. Assegura que la informació li arribava a través de l’asseguradora que tenia contractada, que és qui li va comunicar que la incineració finalment es faria el 2 d’abril a les 14.05 h.
La Marta explica que en una de les trucades a Montjuïc li van dir que allò “estava col·lapsat i que no es podien recollir les cendres fins passat l’estat d’alarma”. En una de les darreres trucades a Serveis Funeraris de Barcelona van explicar-li que es feien entregues de les cendres a domicili, però només a la ciutat de Barcelona. La Marta viu a Sant Adrià de Besòs, i no ho troba just.
Temen que els donin unes cendres que no siguin seves
La Marta i els fills de la víctima asseguren que la situació generada els crea una desconfiança total: “Ens genera molta angoixa que ens donin unes cendres que no siguin les nostres”. “És tan difícil que hi vagi una sola persona a recollir les cendres?”, es pregunta.
“Hores aproximades de cremació” i lliurament gratuït de les cendres a domicili
L’Ajuntament assegura que durant l’estat d’alarma els crematoris han funcionat les 24 h i que s’ha informat a les famílies del dia que es feia la incineració. Segons el consistori, si hi ha hagut alguna incorrecció amb el dia de la cremació ha estat perquè “es van donar hores aproximades de cremació” perquè estàvem en una situació “d’excepcionalitat”. Assegura, a més, que si hi ha hagut casos de famílies que no han pogut acomiadar-se del difunt és perquè fins al 12 d’abril no es va permetre que al crematori hi poguessin acudir tres familiars (també tres en el cas d’un enterrament).
Des de l’Ajuntament afirmen que per ara no es poden recollir les cendres als crematoris de Montjuïc perquè la fase de desescalada 0 a Barcelona no ho permet, i que encara no hi ha data per poder-ho fer. El que sí que funciona, recorden, és, un servei d’entrega a domicili gratuït de les cendres tant a Barcelona (des de l’inici de l’estat d’alarma) com a fora de la ciutat des del 15 d’abril.
“És quasi impossible que es donin unes cendres per unes altres”
Jordi Fernàndez
, responsable de Tanatopraxia de Serveis Funeraris, explica que durant els pics de la pandèmia s’han recollit a Barcelona fins a 190 morts al dia i que en una situació de normalitat en són uns 36. Diu que els forns dels crematoris de Montjuïc —que eren quatre inicialment i el 22 d’abril es va posar en marxa un cinquè— han incinerat fins a 60 persones diàriament. Assegura també que la demanda d’incineració s’ha incrementat i que ara la proporció és d’un 70 % d’incineracions i un 30 % d’enterraments.
Diu Fernández que tot i la gran demanda dels serveis, els familiars han d’estar tranquils: “No s’ha perdut cap difunt”, i ha assegurat que “en tot moment hem tingut sota control on estava cada persona”. Alhora explica que el procés de cremació és molt curós i que abans de posar el difunt al forn es fa una foto d’una placa amb el nom de la persona i una pedra que porta transcrit un codi amb les dades del mort, que també s’introdueix al forn. Feta la cremació, s’entrega al familiar la urna amb les cendres i la pedra que identifica la persona morta.
Des d’UGT afirmen que es pot haver produït “una mala comunicació amb les famílies”
Lluïsa Ramon
, del sindicat UGT de Serveis Funeraris, afirma es pot haver produït “una mala comunicació” cap a les famílies a conseqüència del “col·lapse” d’aquests dies. Afirma que totes les gestions s’han hagut de fer per telèfon i aquest “és molt impersonal i és possible que hi hagi mala informació”.
Ricardo Lahoz, del Comitè d’Empresa de Cementiris de Barcelona, explica que hi va haver una “allau d’incineracions i que no s’arribava a tot i hi havia retards”. Ara, però, diu que “la situació s’ha normalitzat”.