S’acosta el final de curs, en un any marcat per les restriccions covid, i les famílies mouen fitxa per demanar a Educació poder fer festes de comiat abans de les vacances d’estiu, especialment per als alumnes que acaben etapa educativa, com els estudiants de sisè de primària. Les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC), l’entitat que agrupa les diferents AFA i AMPA catalanes, reclamen al govern que aixequi temporalment la prohibició a les famílies d’accedir als centres educatius.

Consideren que el protocol no està justificat amb l’estat actual de la pandèmia


A través d’un comunicat, l’AFFaC assegura que nombroses AFA s’han posat en contacte amb l’entitat per demanar una mediació amb el Departament d’Educació després que es difongués una notificació oficial que prohibeix explícitament que les famílies entrin als centres educatius per celebrar les habituals festes de final de curs. Les famílies lamenten que, mentre que avança la relaxació de mesures en diferents sectors, Educació manté les mateixes restriccions que “fa un any, quan començàvem el curs en una situació de risc extrem de rebrot”.

Segons la federació, l’actual context sociosanitari no justifica que se segueixi limitant la participació de les famílies a escoles i instituts. En aquest sentit, recorda que el govern ja permet les celebracions religioses, ha ampliat els horaris en la restauració i també s’han relaxat les restriccions en el sector cultural, però, per contra, no es permeten els comiats escolars. I fa èmfasi en el fet que el curs passat ja no es van poder fer celebracions, després d’un final de curs sobtat, marcat pel confinament i el tancament escolar.

Recuperar la participació de les famílies


L’entitat qüestiona que les famílies hagin estat més d’un any sense participar en la vida dels centres educatius, un fet que assegura que limita el seu dret a la participació com a part de la comunitat educativa i pot tenir un impacte negatiu en la qualitat educativa dels infants i joves.

L’aFFaC subratlla que l’alumnat ha estat tot un curs “sotmès a unes normes estrictes que els ha obligat a renunciar a sortides, colònies i a moltes altres activitats que tenen un valor incalculable individual i grupal”.