restriccions catalunya noves mesures covid

Bars i restaurants de Catalunya podran ampliar l’horari d’obertura fins a la 1 de la matinada a partir d’aquest divendres, 4 de juny. Així ho ha aprovat aquest dimecres el govern de la Generalitat, que s’ha reunit per avaluar la situació epidemiològica i la flexibilització d’algunes de les restriccions actuals. A més a més, també podran funcionar fins a la 1 h les activitats culturals i esportives. Tots aquests sectors havien de tancar fins ara a la mitjanit.

La prohibició de consumir menjar i beguda en reunions en la via pública també se suavitza. A partir d’aquest cap de setmana, es permetrà menjar i beure en espais públics habilitats per a això, com ara àrees de lleure, de descans, de pícnic i similars. Fins ara, l’executiu català només permetia el consum a l’espai públic en situacions molt concretes, com per exemple en les sortides escolars.

Ampliació d’aforaments en comerços

L’executiu català també ha acordat incrementar l’aforament de botigues i altres establiments comercials del 50 al 70 %, alhora que es permetrà l’accés a les zones recreatives, infantils i àrees de descans dels centres comercials, espais que fins ara estaven tancats. L’ampliació de l’aforament també beneficiarà els mercats no sedentaris i les fires mercats: des d’aquest divendres també podran acollir el 70 % dels clients.

Fins al 70 % també s’incrementa l’aforament en instal·lacions i equipaments esportius.

Més gent en grans cites esportives i culturals

Una altra de les novetats més destacades que entraran en vigor el 4 de juny fa referència a les activitats culturals i les competicions esportives que se celebren a l’aire lliure o en espais molt grans, amb aforaments de fins a 15.000 persones. En aquests casos, la Generalitat els permet tenir fins al 20 % de l’aforament (fins ara només podien acollir 3.000 persones) si hi ha espais sectoritzats, controls d’entrada i de sortida i zones de restauració independents, amb un màxim de 3.000 persones en seients preassignats. Tanmateix, se’ls demana aplicar “mesures de circulació” per evitar aglomeracions.

Les flexibilitzacions de l’aforament també beneficien els parcs, les fires d’atraccions i les activitats lúdiques en espais tancats (passen del 30 al 50 %), els equipaments cívics (70 %, si hi ha una ventilació adequada) i les activitats relacionades amb el joc (també del 70 %).

Per últim, s’elimina la restricció en l’ocupació de vehicles de transport públic fins a nou places. Aquest ús estava restringit a sis persones i no es permetia l’ocupació del seient del costat del conductor.