selectivitat 2021

Per primera vegada, dues universitats privades cediran espais per acollir les proves d’accés a la universitat (PAU) del 2021, que es faran del 8 a l’11 de juny i a les quals s’han inscrit prop de 40.000 estudiants.Es tracta de la Universitat Ramon Llull (URL) i de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), que habilitaran algunes aules a Barcelona i Sant Cugat del Vallès, on aniran alumnes de l’àrea metropolitana. L’objectiu és mantenir la descentralització dels tribunals i reduir la mobilitat dels estudiants, segons ha manifestat el secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Josep Ribas, en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies (ACN).

L’any passat es van triplicar els municipis de Catalunya que acollien tribunals i enguany es mantindrà aquesta mesura. Igual que en l’edició anterior, diversos instituts s’afegiran també a la llista de punts on es podran realitzar les PAU, però seran menys que el curs passat perquè enguany la selectivitat recupera el calendari habitual, a principis de juny, la qual cosa fa que molts centres de secundària no puguin acollir els exàmens perquè coincideixen amb la seva activitat acadèmica. És per això que s’ha demanat el suport de les universitats privades.

Mesures anticovid similars al 2020

Amb tot, les mesures per reduir el risc de contagi per la covid-19 seran molt similars a les del 2020. Ribas assegura que s’han adaptat “totes les condicions de seguretat i protecció necessàries” per garantir la seguretat tant dels estudiants com dels 5.000 membres implicats en els exàmens. Així, es mantindrà l’obligatorietat de la mascareta, les entrades esglaonades i diferenciades, la ventilació a les aules i la distància personal. Aquesta darrera, però, tindrà un petit relaxament: es passarà dels 2,5 metres entre persones als dos metres, fet que permetrà que alguna aula aculli algun estudiant més.

El secretari general del CIC també ha demanat als estudiants que donin positiu per coronavirus o que s’hagin de confinar per ser contacte estret que ho comuniquin tan aviat com en tinguin coneixement. D’aquesta manera, s’avaluarà el cas i es donarà la solució perquè els alumnes puguin fer l’examen en un altre moment. En tot cas, Ribas ha assegurat que es buscarà la solució més adequada i aquests estudiants tindran els mateixos drets que la resta de la convocatòria ordinària.

Es manté l’optativitat

Des del punt de vista acadèmic, els exàmens mantindran també la major optativitat a l’hora de respondre les preguntes, com es va fer l’any passat. Ribas ha recordat que els alumnes que s’examinaran la setmana que ve han viscut els dos cursos en pandèmia i han tingut la modalitat híbrida durant bona part del curs. Per això, es manté que l’estudiant pugui escollir d’entre més de textos i problemes “aquells que s’adeqüen millor a la formació rebuda“.