Que els dies es van escurçant és més que una evidència. Qui més qui menys ho haurà notat, més ara que ja som oficialment a la tardor. Són precisament els dies més propers als equinoccis, els moments en què es perd o es guany més llum solar diàriament, a raó de gairebé tres minuts al dia.

En el cas d’aquest setembre, amb l’equinocci el 23 de setembre, haurem perdut gairebé una hora i mitja en només un mes. De les 13 h i 7 minuts de llum solar del dia 1 de setembre, a les 11 h i 48 minuts del proper 30 de setembre.

Els dies es continuen escurçant ràpidament i encara queda un llarg camí fins al solstici d’hivern, moment en què el sol ens acompanyarà només durant nou hores al dia, gairebé tres hores menys que en l’actualitat, però dilatat en un període que comprèn gairebé tres mesos. Tot i això, el gruix d’aquesta propera “retallada” de llum solar recaurà a l’octubre, per ser el mes més proper a l’equinocci de tardor. Només el proper mes d’octubre perdrem 1 h i 18 minuts, perd 1 h gairebé exacte el mes de novembre i només 15 minuts més al desembre, abans del solstici.

Tot i que aquests dies el temps ens ha dut simplement la primera entrada fresca de la tardor, el sol ja fa setmanes que avisa que ens acostem inexorablement a l’hivern.