CAP Manso

Els experts de Sanitat aconsellen segregar els pacients que mostrin símptomes de covid-19 i que segueixin un circuit diferent. És una de les recomanacions del document que han lliurat al Govern espanyol i que planteja mesures per al procés de transició després de les primeres setmanes de la pandèmia del coronavirus. Segons ha explicat el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, la proposta preveu centres d’atenció primària (CAP) específics per a pacients amb símptomes de la covid-19.

L’objectiu és reduir els risc de contagi als centres hospitalaris i de primària, per això també es planteja l’opció de dobles circuits d’entrada dels pacients o cribratges a les entrades, així com la teleassistència. Algunes d’aquestes mesures ja s’estan implementant en aquesta crisi sanitària, com consultes telefòniques o telemàtiques i circuits separats.

Capacitats per la transició

Els experts fixen quatre capacitats essencials que s’han de garantir per començar el procés de transició: capacitat assistencial del sistema sanitari en cas de rebrot, detecció i aïllament ràpids de casos sospitosos, capacitat de diagnòstic i mesures de protecció col·lectiva, com el distanciament entre persones en espais públics i les mesures d’higiene adequada.

En aquest sentit, els sanitaris han demanat que es garanteixi l’estoc d’equips de protecció individual (EPI) per a rebrots eventuals, així com suport als professionals sanitaris, sotmesos a un “període d’estrès físic i psicològic molt important” des de fa setmanes.