Les famílies han pres literalment els carrers en aquest primer dia de sortida dels nens després de sis setmanes de confinament per la contenció del coronavirus. Els eixos de vianants, així com les places i la façana marítima s’han omplert de pares i mares acompanyats de menors de 14 anys. El decret que ha publicat el Govern espanyol especifica que un adult responsable pot sortir acompanyat d’un màxim de tres nens de zero a 13 anys. En alguns casos, però, la realitat que hem trobat als carrers ha estat una altra.

A la platja del Bogatell diverses unitats de Mossos d’Esquadra i de la Guàrda Urbana muntada han advertit constantment els vianants del compliment obligat de mesures bàsiques de seguretat. Insisteixen que està prohibit que dos adults acompanyin els nens (excepte si són més de tres menors) i que cal mantenir la distància quan s’asseuen als bancs del passeig.

A la rambla de Catalunya o del Poblenou, també s’hi han congregat moltes famílies amb fills, en alguns casos alguns de majors de 14 anys, d’altres amb els avis o amb amics que s’han trobat i han acabat fent camí junts, intentant mantenir una distància de seguretat i no allunyant-se del radi d’un quilòmetre que marca la llei.

Algunes famílies argumenten que han sortit un adult amb cada fill i que mantenen les distàncies i, per tant, no estan incomplint cap norma de seguretat. Les famílies amb nens més petits expliquen que, en el seu cas, necessiten ser dos adults per controlar les criatures i evitar que s’exposin a situacions de risc.

També hi ha qui assegura que no havien entès que la norma no els permetia sortir els dos progenitors amb els menors, perquè en cap cas no superen el màxim que estableix la llei de tres menors per cada adult responsable. La sortida ha de servir per pal·liar els efectes físics i psicològics que el confinament té en els menors.

El govern demana no tirar per terra les sis setmanes de confinament

La portaveu del govern i consellera de presidència, Meritxell Budó, s’ha referit a les imatges d’aglomeracions i de famílies senceres que han sortit al carrer, quan la normativa només en permet sortir a un amb un màxim de tres infants. Budó ha demanat a la població “no tirar per terra sis setmanes de confinament” i ha recordat que el fet de poder sortir amb els petits no és un desconfinament, sinó una mesura per poder estirar les cames durant una estona i després poder tornar a casa per seguir amb el confinament.

El president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera de Salut, Alba Vergés, també han fet una crida a tenir precaució. A través de Twitter, Torra ha dit que cal garantir les distàncies de seguretat i evitar els grups, mentre que Vergés ha afirmat que la possibilitat que hi hagi un rebrot “és molt alta” i, per això, ha demanat responsabilitat a la ciutadania.