La campanya electoral està deixant imatges que, en plena tercera onada de la pandèmia, alguns experts no troben adequades, com trobades en què no es respecta la distància de seguretat i, fins i tot, abraçades entre líders polítics. “Sembla que visquin en una altra realitat de la que estem aconsellant”, ha dit el responsable del Servei de Prevenció de Riscos Laborals de l’Hospital de Sant Pau, Rafael Padrós.

En una entrevista al programa ‘reset’, de betevé, tant Padrós com el viròleg de l’IRTA Xavier Abad s’han mostrat molt crítics amb la campanya per a les eleccions del 14 de febrer. Abad ha dit que la situació li genera “perplexitat” perquè “si són persones amb responsabilitat pública, haurien de tenir un grau més d’exigència”. En aquest sentit, s’ha mostrat contundent: “Vol dir que no s’ha entès el concepte que el contagi es genera per suma de contactes i per proximitat i contacte”.

Per Padrós, “sembla que hi hagi unes mesures per a la població i unes mesures per als altres”. En aquest sentit, ha utilitzat la paraula “vergonyós” per criticar, a més dels contactes estrets, “la mobilitat que estan tenint els polítics per fer campanya”, que els permet saltar-se restriccions de la pandèmia com el confinament municipal.

Quina mascareta he de dur el 14-F?

Preguntats per quines mesures cal prendre per anar a votar el 14-F, els dos experts han coincidit a dir que els votants poden anar-hi amb una mascareta quirúrgica o higiènica, sempre que sigui homologada, ja que als col·legis també es prendran altres mesures, com la gestió de les cues, la ventilació dels locals o garantir la distància.

En el cas de les persones que estiguin en quarantena per positiu o contacte estret, consideren que “des del punt de vista de salut pública o virologia” no haurien d’anar presencialment als col·legis electorals. “És un dret, però hem de donar també seguretat a totes les persones que puguin estar allà, per tant, encara que vagin protegits, no han d’anar a votar“, ha afirmat Padrós. Abad, a més, ha alertat que, com que les franges són recomanades, pot ser que a les cues es barregi gent infectada amb persones sanes.

Els dos experts tampoc no veuen clar l’ús d’equips de protecció individual per part dels membres de les meses. Abad considera que és “el darrer recurs” i que s’ha de sumar a totes les altres mesures. Tots dos alerten, però, que per fer servir un d’aquests equips cal seguir un protocol estricte i que caldrà ensenyar-lo a tots els membres de les meses. “Si no saben posar-se mascareta adequadament, el que ens trobarem és que en lloc d’estar protegits tindran més risc“, ha afirmat Padrós.