El periodista Carles Garcia ha anat a visitar la plaça dels Països Catalans per comprovar per què l’Ajuntament de Barcelona ha anunciat la intenció de reformar-la. El canvi neix de la necessitat d’ampliar l’estació de Sants, que ha quedat petita i es menjarà bona part d’aquesta plaça.

Aprofitant l’ampliació, l’Ajuntament té la intenció d’eliminar els carrils de circulació per pacificar la zona. També preveu posar-hi una zona de jocs.

Una reivindicació històrica

La lluita per la reforma d’aquesta plaça ve de lluny. Els veïns i usuaris es queixen de sensació d’abandonament, forats, brutícia i trams de terra diferents. “És molt lletja!“, ha exclamat una de les veïnes, mentre que d’altres diuen que és “una mica simple” i que “en canviarien moltes coses” per fer-la “més agradable“. També es queixen de les pintades i de la falta d’espai per als nens.

És molt lletja, em decebria bastant si fos la primera imatge que tingués de Barcelona
veïna de la plaça dels Països Catalans

Porta d’entrada a la ciutat

La plaça dels Països Catalans és la primera impressió que molts dels qui arriben a la ciutat en tren tenen de Barcelona. “A mi no m’agradaria, m’esperaria una cosa més bonica i més neta“, afirma una de les usuàries de la zona. I encara hi ha d’altres que van més enllà: “Em decebria bastant” o “ho canviaria i hi posaria un monument o una estàtua referent a Barcelona”, sentencien.

Un lloc predilecte per als patinadors

Barcelona és una ciutat que agrada en general als patinadors i la plaça dels Països Catalans té cultura “skater” des dels anys 90. “Aquesta plaça per a patinar és molt bona perquè té molta varietat d’obstacles“, explica un d’ells. Reconeix que la zona “es deteriora bastant” quan s’hi patina durant un temps prolongat, però alhora assegura que “hi ha zones que les van reparar alguns ‘skaters’ perquè, si no, no s’hi podia patinar“.

Aquesta plaça és molt bona per a patinar perquè té molta varietat d’obstacles, algunes zones les han reparat els ‘skaters’
patinador de la plaça dels Països Catalans

Els taxistes, en espera de com serà

Actualment hi ha dues parades de taxi a la plaça i la intenció, tot i que encara no hi ha data, és que hi hagi una única parada de taxis soterrada que agrupi les actuals. Serà “fantàstic“, afirma un dels conductors, sempre que el canvi es faci de forma “correcta”. Mentre que un altre dels taxistes creu que “totes les millores a l’estació de Sants són bones perquè s’havia quedat una mica obsoleta” i estava “col·lapsada“.