La pandèmia del coronavirus ha obligat moltes empreses a fer un ERTO als treballadors. No en totes s’aplica de la mateixa manera. L’Estat paga el 70 % dels sous a tots els treballadors i el 30 % restant depèn de l’empresa. En funció del volum de negoci de cadascuna i de les seves possibilitats han hagut de decidir si poden pagar el que manca perquè els treballadors percebin el seu sou íntegre, o no.

Quatre casos per conèixer com afecta la mesura

La Noemí és monitora de l’Escola el Sagrer. El dia 21 els van notificar l’ERTO amb caràcter retroactiu a partir del dia 14. Segons explica, tenen molts dubtes. No tenen clar quan es farà efectiu l’ERTO ni quines condicions tindran finalment. D’altra banda, però, la Noemí agraeix a l’AMPA del centre que els hagi avançat el sou del mes de març 15 dies abans. Explica que el seu marit teletreballa i, per tant, percep el 100 % del sou. En canvi, altres companys no tenen la mateixa situació i els preocupa poder pagar totes les factures mentre duri l’estat d’alarma.

Raquel Corredoira té una situació diferent. És directora comercial d’una cadena hotelera d’àmbit internacional. Com a membre de l’equip directiu d’una empresa s’ho mira des de l’altra banda, la de gestionar els ERTO dels seus treballadors. A la majoria els han hagut d’aplicar un ERTO del 100 % perquè la major part de les tasques en un hotel són presencials. Els qui desenvolupen feines administratives o de gestió teletreballen unes hores al dia. En el seu cas, garanteixen els sous.

 

Pep Fossas treballa en una empresa instal·ladora. A molts els han fet un ERTO perquè els seus llocs de treball no són essencials. L’empresa es fa càrrec d’una part del sou. En el seu cas, l’ERTO té una durada encara més indefinida. Si en altres casos s’acabarà quan finalitzi l’estat d’alarma, en aquest ho farà quan la producció torni a pujar. Això genera molta incertesa entre els treballadors.

Juanjo Edo forma part de la plantilla d’una empresa del sector del luxe. Com en altres casos, només treballen els de la central de l’empresa i totes les persones que estan a les botigues són a casa. Agraeix que l’empresa s’encarregui que percebin el 100 % del sou.