(ACN / Redacció) Una seixantena d’entitats han denunciat en un manifest el “maltractament” que estan patint les persones grans arran de la crisi del coronavirus. Critiquen la situació en què es troba la gent gran que viu en centres residencials, i les condicions amb què treballen els professionals per manca de recursos sanitaris i materials de protecció. També qüestionen els criteris de selecció a les UCI, i remarquen que amb la saturació actual, “és gairebé impossible fer una valoració geriàtrica integral” per poder seleccionar.

Amb motiu d’aquest manifest, betevé ha parlat amb quatre entitats que han reflexionat sobre com la crisi del coronavirus deixa veure l’ideari social actual envers la gent gran. Des de l‘Associació per la Investigació del Maltractament a les Persones Grans (EIMA), Jordi Muñoz, ha advertit que s’ha destapat el menysteniment que ja existia cap a la gent gran i ha defensat que l’edat no pot ser un factor determinant en un triatge mèdic. El director d’Inforesidencias, Josep de Martí, apunta que és “perillós” pensar que algú més gran té menys valor que una altra persona: “Sempre que es pensa així, acabem fent bajanades”, ha conclòs.

En la mateixa línia, Rosalina Alcalde, de la Fundació Pere Tarrés ha afegit que el menysteniment és fruit d’un discurs “utilitarista” del capitalisme que incideix molt en la productivitat d’una persona. Alcalde també ha recordat que, precisament, la gent gran són els que van fer possible l’estat del benestar. De la seva banda, Prudenci Vidal, de la Marea Pensionista de Barcelona, ha estat molt contundent: “És darwinisme pur, nazisme pur. […] Qui determina la supervivència d’una persona o no quan hi ha gent de 100 anys que supera el coronavirus perquè ha tingut bona assistència?”, ha criticat.

Precisament, el manifest que han signat una seixantena d’entitats assegura que “es posa els professionals de la salut en la tessitura de fer el triatge“. A més, diuen que a això s’hi suma la “manca de mesures, recursos, serveis i campanyes” davant de possibles situacions de maltractament a persones grans. Igualment, es queixen de l’impacte que tenen les informacions, dades oficials i altres missatges, “que estan generant una important sensació d’inseguretat, angoixa, ansietat i por a les persones grans, així com als seus familiars i entorn”.

Entre els signants del manifest hi ha l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), Càritas Diocesana de Barcelona, el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, el Col·legi Oficial d’Infermeres de Barcelona, la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i altres entitats.