Les juntes de tractament de les presons de Lledoners, Mas d’Enric i Puig de les Basses han denegat el permís perquè els líders independentistes empresonats puguin passar a casa el confinament per l’emergència del coronavirus.

15 presos en segon grau podran sortir de les presons durant aquest període

Les juntes de tractament dels centres penitenciaris de Catalunya aprovaran, en canvi, que finalment 15 persones recluses en segon grau i amb un 100.2 —com els líders empresonats— passin el confinament pel coronavirus a casa transitòriament, durant l’emergència. Es tracta del 15 % del conjunt dels presos en aquestes circumstàncies.

Aquesta decisió arriba després que, aquest dimarts, la Generalitat plantegés que els presos poguessin anar a casa a passar el confinament mentre durés l’estat d’alarma. A la vegada, el Suprem va alertar que revisaria les decisions que podrien ser objecte d’un possible delicte de prevaricació.

Justícia denuncia que “el Suprem assenyala amb el dit els funcionaris de presons”

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha criticat que “el Suprem ha condicionat la decisió de les juntes de tractament penitenciàries”. Capella ha denunciat que l’alt tribunal “assenyala amb el dit els funcionaris de presons”. Alhora ha dit que la Generalitat “sempre ha d’estar al costat dels treballadors públics de la Generalitat”.

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha estat un dels primers a reaccionar i ha piulat a Twitter contra aquesta decisió: “Res ni ningú ens farà renunciar a la lluita per compartir la vida i sortir reforçats d’aquesta crisi”.

Precisament, en els darrers dies l’alta comissionada de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) pels Drets Humans, Michelle Bachelet, ha reclamat als governs que estudiïn com poden “alliberar” els presos “menys perillosos”, la qual cosa inclou tots els reclusos “detinguts sense motius jurídics suficients, entre d’altres, els presos polítics i interns que van ser empresonats simplement per expressar idees crítiques o dissentir”.