Alguns dels candidats que dissabte es van presentar a les proves per accedir a la Guàrdia Urbana denuncien que hi va haver poc control durant els exàmens. Diuen que els aspirants estaven tan junts que era fàcil copiar i que, a més a més, alguns dels opositors van aconseguir informació de l'exterior. I això malgrat els advertiments que se'ls van fer en començar... "El mòbil si us plau, us demano si us plau, que ningú tingui el mòbil a sobre la taula." Per Internet circulen fotografies dels exàmens i també de missatges de mòbils que es van enviar durant les proves. Aquí, per exemple, un candidat rep informació sobre com ha d'escriure unes paraules per a l'examen de llengua catalana. Són uns missatges que han acabat arribant a la resta de candidats, que es queixen d'haver fet unes proves poc controlades. EVA MARÍA SANTIAGO, opositora per a Guàrdia Urbana "Si tú no has tenido el móvil encima de la mesa es un poco difícil que haya fotografías del examen. Entonces claro, ahí es donde mucha gente que nos hemos preparado, estudiado un montón y que no hemos copiado, creemos que todos los opositores no hemos estado en igualdad de condiciones." Segons els opositors, les irregularitats no han estat en aules aïllades. Així es recull al Facebook que han creat per denunciar les incidències.També al nostre web apareixen comentaris que qualifiquen les proves de ser una estafa, i la síndica de greuges de Barcelona ha rebut una seixantena de queixes. Els sindicats han demanat responsabilitats i l'Ajuntament diu que n'investigarà les incidències. Per això aquesta setmana el tribunal de l'oposició es reunirà per analitzar si hi ha hagut anomalies durant el procés de selecció.

“Barra lliure de respostes” i “una organització de pena” són algunes de les expressions literals que aspirants a les 113 places d’agents de la Guàrdia Urbana han denunciat en l’espai de comentaris d’aquest web, precisament en la notícia que fa referència a la prova. Els candidats, més de 7.300, havien de superar una prova cultural, un test psicotècnic i una prova de llengua en cas que no presentessin cap certificat de català. Fins aquí, cap problema. El plantejament de l’examen no ha estat un inconvenient per als aspirants: les queixes vénen per les circumstàncies en les quals es va desenvolupar la prova.

Els que denuncien manca de control durant la consecució de la prova coincideixen a dir que alguns candidats van utilitzar mòbils i tauletes per consultar respostes, que es va copiar “descaradament” i que, fins i tot, algunes persones mantenien converses a través del xat del telèfon mòbil. També hi ha queixes per la manca d’anonimat en la prova, en la qual s’havia de posar el nom i DNI segons els denunciants. I s’alerta que es podia entregar escrita en llapis, fet que permet manipular els exàmens. Aquests són només alguns dels motius pels quals desenes de persones han decidit fer públic el descontentament per un examen que, en els comentaris que fan, molts qualifiquen d’”injust”.

Per fer oficials les queixes, diversos opositors han fet una crida a través del grup de Facebook “Irregularitats GUB2013” amb l’objectiu de presentar una reclamació de manera conjunta a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC). De fet, alguns dels participants de la pàgina fins i tot han penjat models de l’escrit d’impugnació que tenen previst presentar. Hi ha dues convocatòries per fer-ho, una al matí, i una altra a la tarda.

L’Ajuntament diu que no en sabia res

La polseguera aixecada per l’examen de dissabte ha obligat l’Ajuntament a prendre mesures: el consistori ha anunciat aquest dilluns que investigarà “qualsevol incidència que s’hagi produït durant el procés de selecció […] per tal de comprovar si es va produir algun tipus d’anomalia, tot i que dissabte cap dels aspirants va manifestar cap tipus d’incidència” i que, segons el consistori, les proves van finalitzar amb plena normalitat i sense incidents destacables. La síndica de Barcelona també ha anunciat aquest dilluns que obrirà diligències per esclarir si s’ha produït algun tipus d’irregularitat en el procés de selecció del cos municipal de policia, ja que fins les 17:00 hores ha rebut més de 60 reclamacions relacionades amb la prova.

De moment, i a instàncies de l’Ajuntament de Barcelona, el Tribunal de l’oposició de les 113 places a agent de la Guàrdia Urbana recollirà i analitzarà les informacions que s’han fet públiques i prendrà mesures per comprovar si són veraces. Segons el consistori, “en cas que aquest òrgan constati que durant els exàmens de selecció alguna persona ha comès algun tipus d’irregularitat o frau, l’ha facilitat o l’ha promogut, quedarà exclosa de manera immediata del procés selectiu” i se li exigiran responsabilitats. L’Ajuntament ha difós un comunicat en què es compromet a analitzar qualsevol incidència, amb la voluntat “d’actuar amb màxim rigor i transparència en cas que es detecti alguna anomalia”.

L’enrenou també s’ha deixat sentir entre l’oposició: la regidora socialista Assumpta Escarp, que va ser responsable de seguretat durant el mandat anterior, ha enviat aquest mateix dilluns un comunicat per manifestar la seva sorpresa per la reacció municipal. Escarp considera “inaudit que l’Ajuntament  amb unes acusacions tan greus no assumeixi en primera persona la responsabilitat ja que, no ho oblidem, la convocatòria, el control i la logística en la convocatòria de places de GU és responsabilitat única de l’Ajuntament”. El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, també ha demanat explicacions sobre les queixes i denúncies per possibles irregularitats al govern municipal.