Repassen abans d'entrar a l'examen. I hi arriben confiats de poder encarrilar el futur laboral. MARIA LUISA GRANJA "Això és una mica vocacional: des de petita em preguntaven, què vols fer. I jo: policia." ADRIÁN ITOS "És una visió de futur que em sembla molt apropiada pels temps que estem vivint a Espanya." En aquestes oposicions per ser agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona s'hi han presentat un 75% d'homes i un 25% de dones, un percentatge que ha augmentat després de dos anys de campanya informativa a instituts i universitats. NEREA AGUILERA "Hi ha tasques que fan millor potser les dones: de cara a la dona maltractada o el tracte amb la societat, que potser un home." En total s'han fet tres proves: una de cultura general, un psicotècnic, i una de català. A les 9.25, amb una mica de retard, ha començat el primer examen: l'han fet 7.344 persones, la xifra més alta d'opositors dels darrers 10 anys. Les proves s'han repartit en dos espais. Aquí, al Campus de la Ciutadella, s'hi han examinat 4.284 aspirants. La resta, més de 3.000, ho han fet a la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona. En sortir de l'examen, les opinions han estat dispars. EDUARD COTO "Penso que era un nivell un pèl elevat. Considerant que en la prova cultural hi havia molta literatura catalana, no tant districtes o consellers, ministres..." OLAIA DÍAZ "Han preguntat de tot una mica. De Barcelona anava més fluixa. No sóc d'aquí, m'he mirat quatre coses bàsiques. Jo crec que ha estat bastant assequible." Aquells qui superin els tres exàmens eliminatoris hauran de passar unes proves físiques i una entrevista personalitzada. I d'aquí, en sortiran 113 persones que ingressaran a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, a Mollet.

Aquesta convocatòria ha estat la més demandada dels últims 10 anys per accedir a formar part del cos de la Guàrdia Urbana i ha rebut un total de 8.086 sol·licituds. Dels 7.344 aspirants que han passat el primer filtre, 5.571 són homes, 1.773 són dones. El percentatge de dones ha augmentat fins al 25% després de dos anys de campanya informativa en instituts i universitats.

Tots els participants a les proves han de tenir el graduat escolar, un cicle formatiu de grau mitjà o un títol equivalent. També es demana que els aspirants disposin de carnet de conduir.

Pel que fa a l’edat dels candidats, l’Ajuntament només requereix ser major de 18 anys i no superar l’edat de jubilació. Així, ha eliminat la condició que fins ara no permetia opositar-hi a qui tenia més de 35 anys. Amb aquest canvi, l’Ajuntament respon a la recomanació de la Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, que va titllar de discriminatòria aquesta condició i va argumentar que la Policia Nacional no imposa aquest llindar, ni tampoc el cos de Bombers de Barcelona. Vilà afegeix que les proves mèdiques i físiques que han de superar els aspirants són suficients per valorar qui és apte per entrar a la Guàrdia Urbana, sense tenir en compte l’edat.