El festival Montjuïc de Nit forma part de l’oferta cultural que se celebra a moltes ciutats europees. Va arribar a Barcelona el 2008. Les cinc edicions que s’han celebrat del festival permetien assistir a concerts i visitar museus de forma gratuïta i fins a altes hores de la matinada.

L’Ajuntament de Barcelona assegura que aquest any no disposa dels 500.000 euros necessaris per a l’organització del Montjuïc de Nit i que la falta de patrocinador els ha obligat a prendre la decisió de no celebrar-ne la sisena edició. En altres anys, fins i tot es van necessitar més diners: el pressupost va arribar als 900.000 euros i es van superar els 100.000 visitants.

Segons l’organització, “després de reunir-nos amb els responsables dels festivals de música que se celebren a Barcelona i plantejar-los que participessin en el finançament de la jornada es va decidir no celebrar el festival”. Malgrat tot, l’ICUB treballa per trobar finançament i recuperar-lo el juliol de 2014.

Algunes de les principals atraccions que oferia aquest dia en horari nocturn l’emblemàtica muntanya són el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), la Fundació Miró, el CaixaForum, el Museu Etnològic, el Poble Espanyol i el Museu d’Arqueologia. Per contrarestar la manca del festival, el MNAC ha decidit celebrar una nit blanca particular i obrirà les portes al públic, fins a la una de la matinada, el proper dissabte, 13 de juliol.