Barcelona dirà adéu als mims aquest estiu. Després de 10 anys, l'Ajuntament canviarà els pallassos muts per altres pràctiques que ajudin a combatre també el soroll nocturn. El Pla silenci arrenca aquesta setmana amb 22 promotors ambientals que sensibilitzaran els ciutadans per reduir el soroll. Ho faran amb samarretes lluminoses i els repartiran piruletes. També es buscarà la complicitat dels locals d'oci nocturn, sobretot als de Ciutat Vella, als quals es regalaran aquestes samarretes. Propostes novedoses, com també projeccions de l'eslògan a les places de Gràcia, amb què l'Ajuntament vol minimitzar les molèsties per soroll. JOAN PUIGDOLLERS, regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans "Aquesta batalla no la guanyarem mai. L'única cosa que podem fer amb aquesta batalla és anar aconseguint complicitat dels ciutadans i amb una actitud preventiva del govern municipal millorar el tema. Però la ciutat és com és." Més enllà de la feina preventiva, la Guàrdia Urbana també actuarà per corregir conductes incíviques. En els primers sis mesos de l'any, la intervenció policial ha reduït les queixes per soroll un 13 i mig per cent respecte del mateix període de l'any passat. Continua, per tant, la tendència de 2012, amb una rebaixa de les incidències per soroll i acumulació de gent en espais públics, malgrat el repunt en locals i festes a l'aire lliure. CARLES REYNER, portaveu de la Guàrdia Urbana "L'any passat va anar bé i aquest any va una mica millor. La qual cosa no vol dir res, perquè si no continuem treballant, tornarà a aixecar-se." El Pla silenci també instal·larà limitadors acústics en concerts i activitats a l'aire lliure. A banda de fer-ho a les festes de Gràcia i Sants, enguany s'ampliarà aquesta pràctica a les del Poblenou, el Clot i el Carmel.

Després de 10 anys amb els mims de protagonistes a les campanyes per reduir el soroll, l’Ajuntament ha decidit innovar i a partir d’aquesta setmana buscarà la complicitat de locals i ciutadans amb la projecció d’imatges sensibilitzadores a les façanes de les places, a més de piruletes i samarretes que també es repartiran a través dels locals d’oci nocturn. L’objectiu és que les xifres d’incidències per soroll continuïn baixant aquest 2013. El consistori ha presentat les dades dels dos darrers anys i, de les 58.621 incidències que hi va haver el 2011, es va passar a 54.087 el 2012. La tònica de millora s’ha mantingut durant el 2013 i, durant el primer semestre de l’any, els incidents s’han reduït un 13,5%.

El regidor de Medi Ambient, Joan Puigdollers, ha valorat positivament les dades, però ha reconegut que “triomfalistes no podem ser-ho, perquè la batalla contra el soroll no la guanyarem, la ciutat és com és”. Puigdollers ha reiterat la crida a la prevenció i ha agraït també la feina de la Guàrdia Urbana.

El Pla silenci arribarà a tots els districtes, però farà una incidència especial a Ciutat Vella, Gràcia i Sarrià – Sant Gervasi, on s’allargarà fins al mes d’octubre. 22 promotors ambientals parlaran amb els usuaris de la via pública els dijous fins a les tres de la matinada i els divendres, dissabtes i diumenges, fins a les cinc.